Čeka se konačno odobrenje o zabrani dizelaša i benzinaca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka se konačno odobrenje o zabrani dizelaša i benzinaca

Evropski parlament se sprema da odobri primenu paketa zakona "Fit for 55" i zabrani prodaju dizelaša i benzinaca.

 Mercedes naplaćuje pretplatu za bolje performanse motora Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/http:/group-media.mercedes-benz

Očekuje se da će Evropski parlament u utorak, 14. februara 2023. godine, dati konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine u okviru zakonskog paketa "Fit for 55". Drugim rečima, EU od 2035. godine zabranjuje prodaju dizelaša i benzinaca na svom tržištu.

Ove mere će uspostaviti jasan put ka nultim emisijama ugljen-dioksida za putnička i laka komercijalna vozila 2035, čime se povećava doprinos drumskog saobraćaja u postizanju cilja klimatske neutralnosti.

Sporazum postignut sa Evropskim savetom prošlog decembra takođe uključuje prelazne ciljeve za smanjenje štetnih emisija do 2030. godine (55% za automobile i 50% za kombije). Takođe predviđa novu metodologiju za procenu emisije CO2 tokom celog životnog ciklusa vozila.

Evropska komisija je 14. jula 2021. godine u okviru paketa "Fit for 55" predstavila zakonski predlog za reviziju standardnih vrednosti emisije CO2 za nova putnička i laka komercijalna vozila. Predložene mere treba da doprinesu klimatskim ciljevima EU za 2030. i 2050. godinu, kao i da podstaknu inovacije u području tehnologija sa nultom emisijom.

Parlament je uspeo da uvede metodologiju za procenu i izveštavanje podataka o emisiji CO2 u punom životnom ciklusu automobila i kombija koji se prodaju na tržištu EU, a komisija će ovu metodologiju predstaviti do 2025. godine, uz zakonske predloge po potrebi.

Komisija će takođe objaviti izveštaj do kraja 2025. godine, ali i svake dve godine nakon toga kako bi procenila napredak. Izveštaj će obuhvatati uticaj na potrošače i zapošljavanje, napredak u energetskoj efikasnosti i pristupačnost vozila sa nultom i niskom emisijom, kao i informacije o tržištu polovnih vozila.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Biće nam mozgovi na baterije dotle, kakvi smo karakteri & borci.

Samo gas

Ma ne dam ni ja mog JTDa ni za sta

Sumnje muče

Jel to važi i za vojni sektor? A šta ćemo sa avioprevozom, jel će i tu da se leti na baterije?