Google Maps uvode predlog putanje na osnovu vrste goriva | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google Maps uvode predlog putanje na osnovu vrste goriva

Autor Marko Čavić

Kompanija Google pušta u upotrebu eko rute, ali ostavlja korisniku izbor da li će ih koristiti.

 Google Maps semafori i STOP znak navigacija.jpg Izvor: Google

Kako su krenule cene goriva, teško da će iko u skorije vreme brinuti o njegovom uticaju na životnu okolinu, jer - svi vozimo automobile sve manje!

IPak, u slučaju Google-ovog dodatka za verovatno najpopularniju navigacionu aplikaciju, to podrazumeva uštedu svakako, bez obzira na to koliko su skočile cene po litru.

Prošle jeseni uveden je novi kriterijum za izradu putanje do željenog odredišta, onaj, po kome će vozilo potrošiti najmanje goriva, a samim tim ostaviti najmanji CO2 otisak.

Dakle, ne radi se o najbržem, već o najzelenijem rešenju. Isprva, pojačanje je bilo dostupno samo na teritoriji SAD i Kanade, da bi sada kompanija objavila da će tokom narednih nedelja ono pojaviti na području još 40 evropskih država. Zvaničnog spiska nema, ali se nadamo da smo, pošto na Starom kontinentu ukupno ima 44 zemlje, ipak upali u tu grupu, sad kad imamo i Google Pay!

Kada budu u pogonu, novim eko rutama pristupaćemo preko Route Options menija iza one čuvene tri tačkice u aplikaciji (koje skrivaju sve i svašta), gde biramo Preferred fuel-efficient routes.

Softver će tada izračunati i ponuditi izbor između četiri vrste goriva/pogona - benzin, dizel, hibrid i struja. Nažalost, plina u ponuđenim opcijama nema, pa će jedan od markera ove teritorije, makar što se vožnje tiče, ostati nepokriven!

Internet gigant procenio je da će se na ovaj način globalni doprinos ugljen-dioksida atmosferi smanjiti za milion tona, što je kao da sa puteva uklonimo 200.000 automobila. Ostaje nam samo da vidimo koliko su ljudi spremni da biraju eko rute u odnosu na kraće i brže, jer one najčešće nisu najzelenije.

Šta ćete vi uraditi kad eko rute stignu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA