Nemci pokazali da i jeftine karte javnog prevoza pomažu u zaštiti životne sredine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci pokazali da i jeftine karte javnog prevoza pomažu u zaštiti životne sredine

Autor Marko Čavić

Tokom IFA 2022 sajma u Berlinu vozili smo se non-stop javnim prevozom za samo devet evra i pomogli u očuvanju životne sredine!

 Berlin prevoz.jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

IFA 2022 je tokom avgusta trajala taman toliko da i mi, posetioci sajma, budemo deo velike uštede emisije CO2 u celoj Nemačkoj.

Tokom tromesečnog programa prodalo se preko 52 miliona mesečnih karata po znatno nižoj ceni od uobičajene, a petina kupaca u prošlosti se nije vozila javnim prevozom.

Stanovnici (ali i posetioci) Nemačke su tokom leta koristili javni prevoz po ceni od samo 9 evra mesečno. Ovaj tromesečni program rezultovao je smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte za 1,8 miliona tona.

To je jednaka količina ugljen-dioksida (CO2) koju u toku godine upije čak 9 miliona stabala drveća, ali je, ipak, samo mali deo godišnjih emisija ove države koje iznose skoro 700 miliona tona CO2.

Od 1. juna do kraja avgusta kupljeno je preko 52 miliona mesečnih karata, napominje Klima101 portal, a jedan od pet kupaca se po prvi put vozio javnim prevozom. Kako je saopštilo Udruženje nemačkih transportnih kompanija, rezovi u štetnim emisijama nastali su, pre svega, zahvaljujući tome što je najmanje 10% putnika svoje automobile zamenilo javnim prevozom.

Pored niske cene mesečnih karata, korisnicima se dopala i njihova jednostavnost s obzirom na to da nisu postojale komplikacije kao što su različite zone i kategorije - odakle god da su i gde god da idu, trebalo je da plate 9 evra za mesec, a karta je važila neograničeno u regionalnim vozovima, autobusima, trolejbusima i tramvajima, u metrou tj. u prevozu i pod zemljom i nad njom.

Sve što je trebalo da se uradi jeste da se kupi posebna karta štampana na posebnom papiru (imate u našoj galeriji slike uobičajenih i karte od devet evra), da se na nju upiše ime štampanim velikim slovima i da se karta nosi svuda sa sobom. Poređenja radi, do 1. septembra pojedinačna karta je u Berlinu izvan mesečne o kojoj pričamo iznosila 3,80 evra, dnevna je bila oko 10 evra, a višednevna karta nije menjala cenu. Od 1. septembra nadalje pojedinačna vožnja (dva sata u istom pravcu) košta tri evra, dnevna karta u Berlinu je 8,80 evra, a cena karte za četiri dana za sve prevoze je 41 evro bez pristupa C regionu i aerodromu, što se posebno doplaćuje.

Ulaganje od dve i po milijarde evra

Inače, cilj pojeftinjenja mesečne karte za javni prevoz u Nemačkoj, koje je trajalo do 1. septembra, bio je da se smanje potrošnje goriva i troškovi života u kontekstu aktuelnih ekonomskih i drugih kriza. Eksperiment je vladu koštao preko 2,5 milijarde evra i ne planira se njegovo ponavljanje uprkos tome što se vlasti nalaze pod ogromnim pritiskom naroda da to urade.

Jedan od argumenata za nastavak subvencionisanja javnog prevoza jeste doprinos zaštiti životne sredine, dok protivnici te ideje navode gužve i nemogućnost prevoza bicikala kao razloge da se program ovde ipak zaustavi, a ukazuju i na to da bi usmeravanje novca na subvencije sprečilo razvoj javnog prevoza u ruralnim regijama.

I druge zemlje odlučile su da subvencionišu javni prevoz kako bi obuzdale inflaciju. Tako će u Španiji korišćenje vozova koji saobraćaju na prigradskim linijama i regionalnim linijama udaljenosti manje od 300 kilometara, a kojima upravlja nacionalna železnička kompanija Renfe, biti besplatno od 1. septembra do 31. decembra.

Šta vi mislite o ovom načinu promocije javnog prevoza?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

Bio sam krajem juna u Berlinu i kupio sam tu mesečnu kartu. Jednostavno, najjeftinija karta u jednom smeru (tzv. kratka vožnja) je 2 EUR, tako da se mesečna karta od 9 EUR isplati. Pri tome ne moraš da se mlatiš sa papirom. Skineš aplikaciju, kupiš kartu i on je ubaci u Apple Wallet.

beogradska seljačina

A koliko ste pomogli inflaciji? To ne piše na karti.