Prodaja električnih vozila u svetu skočila za 63%, sve veća potražnja u Kini | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja električnih vozila u svetu skočila za 63%, sve veća potražnja u Kini

Autor Ilija Baošić

U odnosu na globalno tržište, u Kini je prodato čak 57% električnih automobila.

 Kia i Hyundai dominiraju tržištem Izvor: Kia

Kombinacija različitih faktora pokrenula je stvari na tržištu električnih automobila - od sve veće ponude na tržištu i državnih subvencija, pa do poskupljenja goriva. Koliko raste potražnja za električnim vozilima najbolje možemo videti na podacima analitičke kompanije Canalys za prvu polovinu ove godine.

U odnosu na prethodnu godinu, na globalnom tržištu zabeleženo je povećanje prodaje od čak 63%, pri čemu treba naglasiti kako su u ovoj analitičkoj kompaniji uzeli u obzir i električna vozila i plug-in hibride.

Možda će vas zanimati

Najbolji rezultati ostvareni su na kineskom tržištu. Tokom prvih šest meseci ove godine, u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu je prodato 2,4 miliona električnih vozila, što je više od četvrtine ukupnog tržišta automobila i predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, kada je udeo električnih automobila na kineskom tržištu iznosio 10%.

U odnosu na globalno tržište, u Kini je prodato čak 57% električnih automobila, pokazali su podaci kompanije Canalys. Ovim tržištem dominira kompanija BYD, čiji četvorotočkaši zauzimaju 6 od 10 najprodavanijih automobila u Kini.

Nakon Kine, najveći udeo zauzela je Evropa sa 27% tržišta. Na našem kontinentu prodato je 1,1 milion električnih vozila, što predstavlja 20% ukupno prodatih automobila tokom prve polovine godine, što je porast i u odnosu na 2021. godinu, kada je udeo iznosio 16%. U Evropi je, zbog aktuelne situacije, prodaja usporena u odnosu na prošlu godinu, a zabeležen je i pad potražnje za hibridima. Što se najpopularnijih električnih automobila tiče, prva dva mesta zauzela je kompanija Tesla sa modelima Y i 3.

SAD je na trećem mestu - zauzimaju 10% ukupnog tržišta električnih vozila, dok je u odnosu na ukupan udeo prodatih vozila u toj zemlji, udeo vozila sa električnim motorima porastao sa 3% na 6%. Kompanija Tesla dominira i na američkom tržištu, a zauzela je 60% tržišta električnih automobila.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

https://youtu.be/X6s6YKlTpfw