SONY I HONDA PRAVE ELEKTRIČNI AUTO: Prvi model stiže za samo tri godine! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SONY I HONDA PRAVE ELEKTRIČNI AUTO: Prvi model stiže za samo tri godine!

Kompanije Sony i Honda objavile su rad na zajedničkom projektu razvoja električnih automobila, a u izjavi se navodi da novi automobil možemo da očekujemo 2025. godine.

 Sony Vision S02 prototip električnog automobila Izvor: SMARTLife / Sony

U zajedničkoj izjavi navodi se da će Honda biti zadužena za proizvodnju prvog modela, dok će Sony za to vreme razvijati softversku platformu za automobile. CEO kompanije Sony najavio je početkom ove godine novu granu kompanije – Sony Mobility koja će se baviti upravo električnim automobilima.

Iako Sony danas ne stoji tako dobro na tržištu pametnih telefona, na kojem dominiraju Samsung i druge kompanije iz Azije, Sony je i dalje poznat po sofisticiranim tehnologijama u oblastima koje su ključne za autonomnu vožnju.

Možda će vas zanimati

U januaru je predstavljen i prvi SUV prototip vozila nazvan Sony Vision-S02, koji je dizajniran u saradnji sa Magna International i Robert Bosch. Auto je bio fokusiran na predstavljanje sistema zabave, i prava prilika da se predstave ključne Sony tehnologije kao što su najrazličitiji senzori koji prate vožnju automobila.

Očekivan korak

Partnerstvo ove dve kompanije je logičan korak, jer obe kompanije mogu da ponude ključne elemente potrebne za razvoj tehnološki naprednog električnog automobila. Japanski dvojac ulazi na tržište na kojem se već nalaze Tesla, Volkswagen AG, ali od nedavno Apple, Xiaomi i Foxconn Technology Group.

Ovaj potez ne iznenađuje previše s obzirom na globalne trendove rapidnog prelaska na električna vozila i smanjivanja emisije štetnih gasova. Tehnološke kompanije su prihvatile ove trendove na najbolji mogući način i prve se uključile u trku za auto industriju, na ovaj ili onaj način. Pogledajte kako je Sony zamislio svoje prvo koncept vozilo:

Sony Vision 02 koncept
Izvor: YouTube / Sony

Ne treba zaboraviti ni to da je proizvodnja električnih automobila u osnovi mnogo jednostavnija od klasičnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Honda uveliko razvija električna vozila

Honda je već neko vreme u priči sa električnim automobilima sa General Motors, a premijera njihova prva dva vozila zakazana je za 2024. godinu u SAD. Ovo partnerstvo ima za cilj proizvodnju vozila za velika tržišta, dok je plan saradnje sa kompanijom Sony fokus na manji obim, luksuznijih vozila.

 Honda E prototip električnog vozila
Honda E prototip
Izvor: Shutterstock / classic topcar

Još jedino nije najavljeno da li će se novi automobili zvati Sonda ili Hony...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA