Sintetički gas "guši" našu planetu, čak 25 hiljada puta je gori od ugljen-dioksida | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sintetički gas "guši" našu planetu, čak 25 hiljada puta je gori od ugljen-dioksida

Evropska komisija je rešena da stane na put upotrebi zloglasnog gasa.

 Zemljina atmosfera Izvor: Eaton

Sumpor-heksafluorid (SF6) je sintetički gas, ostavlja do 25.200 puta jači otisak od ugljen-dioksida i zadržava se u atmosferi od 800 do čak 3.200 godina nakon što je ispušten. Snažno utiče na efekat staklene bašte i čini da planeta “diše“ sve teže, zbog čega Evropska komisija želi da ga “istisne“ iz upotrebe već od 2026. godine. SF6 se, zbog svojih karakteristika koje su ranije smatrane prednostima, često sreće u našoj okolini - u razvodnim električnim postrojenjima - a decenijama unazad koristi se u industriji i proizvodima koje upotrebljavamo svaki dan.

"Ovaj gas bez boje i mirisa ima visoku dielektričnu čvrstoću, koja se dalje povećava pod pritiskom, što ga čini odličnim električnim izolatorom i ranijim čestim izborom u proizvodnim procesima. Ipak, prema poslednjem Međuvladinom panelu Ujedinjenih nacija za klimatske promene , SF6 je na vrhu liste najuticajnijih gasova za efekat staklene bašte sa potencijalom globalnog zagrevanja do 25.200 puta većim od CO2 tokom perioda od 100 godina, što je jedan od najvažnijih razloga za obustavu njegovog korišćenja", objašnjava Aleksandar Vasić, klaster menadžer Eaton kompanije za upravljane energijom koja, iz svih pomenutih razloga, razvija svoje proizvode bez SF6.

Otkrivajući neke od loših efekata koje SF6 ima, Evropska komisija je 2014. godine uvela niz mera, kojima je zabranila njegovu upotrebu u različitim industrijama i proizvodima, uključujući teniske loptice, sportsku obuću, automobilske gume i prozore sa duplim staklom. Te godine SF6 nije zabranjen u rasklopnim električnim uređajima, jer je EK tvrdila da ne postoje široko rasprostranjene isplative, tehnički izvodljive, energetski efikasne i pouzdane alternative.

Međutim, situacija na tržištu bila je drugačija, jer vodeći se sopstvenom dugoročnom zelenom agendom i koristeći vakuumsku tehnologiju koju je osmislila pre 60 godina, kompanija Eaton je još 2002. ponudila alternativu SF6 gasu.

"Eaton Xiria ring main unit lansirana je baš 2002. godine i od tada je prodato preko 150.000 komada, što dokazuje poverenje tržišta u tehnologiju bez SF6. Koristeći vakuum kao izolacioni medij i čvrstu epoksidnu smolu za izolaciju, oprema je kompaktnija od ekvivalentnih alternativa izolovanih gasom", rekao je Vasić.

Zbog ovoga i drugih rešenja, stav Evropske komisije je promenjen, pa je usvajanjem odluke za eliminisanje upotrebe sumpor-heksafluorida u novim električnim razvodnim uređajima, Evropska unija još jednom pozvala ceo svet na implementaciju električnih mreža čiste tehnologije, koje su spremne za dekarbonizaciju i smanjenje negativnog uticaja gasova sa efektom staklene bašte.

Hitni razlozi za izbacivanje SF6 gasa

Prema objašnjenju kompanije Eaton, dva su hitna razloga za odluku Evropske komisije.

Prvi se odnosi na prirodu samog SF6, na njegove karakteristike koje smo već objasnili, a sa emisijama koje su već na rekordnom nivou, planeta više ne može sebi da priušti bilo kakvu SF6 podršku.

Drugi je pitanje vremena. EU kontinuirano poziva sve države članice da investiraju u obnovu i jačanje električnih mreža za budućnost bez efekta staklene bašte, tako da potražnja brzo raste za razvodnim uređajima koji istovremeno podržavaju proširenje mreže, raspoređivanje obnovljivih izvora energije i upravljanje električnim tokovima - bez zagađenja bilo koje vrste.

Budućnost bez SF6 od 2026. godine?

Odluka Evropske komisije šalje snažan signal državama članicama da bi trebalo da podrže zakone bez SF6 razvodnih uređaja, koji će se postepeno ukidati u progresivnom i veoma brzom procesu koji počinje već od 2026, odnosno za manje od tri godine.

Od vitalnog je značaja da SF6 ne bude deo rekonstrukcije ili izgradnje bilo kakvih budućih evropskih mreža, jer nova rasklopna oprema ostaje u mrežama 40 do 50 godina nakon instalacije i rizik za životnu sredinu bi bio jednostavno prevelik.

Da li ste videli kako izgleda električni Yugo?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA