Električna ćebad mogu biti veoma opasna - pokazalo istraživanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Električna ćebad mogu biti veoma opasna - pokazalo istraživanje

Istraživanje britanske grupe potrošača Which? je pokazalo da jeftina električna ćebad mogu da predstavljaju ozbiljnu opasnost po korisnike.

 Opasnost jeftino električno ćebe AliExpress istraživanje Izvor: Unsplash / AliExpress

Električna ćebad su jeftin način da se zagrejete kada temperatura padne, ali ovi uređaji mogu predstavljati pravu opasnost ukoliko poželite da uštedite na njima. Prema istraživanju koje je sprovela britanska grupa potrošača "Which?", ne samo da su neka električna ćebad veoma lošeg kvaliteta, već mogu dovesti i do strujnog udara.

U sprovedenom istraživanju, Which? je testirao 11 električnih ćebadi koje su kupljene u internet prodavnicama kao što su Amazon, AliExpress, eBay i Wish, od kojih su samo dva uspešno prošla sve testove, a tri su predstavljala poseban rizik po korisnike.

Pre svega, treba napomenuti da je svih 11 proizvoda prošlo test performansi, odnosno da su bili otporni na vlagu i da su se bezbedno zagrejali. Ipak, drugi testovi kvaliteta i bezbednosti su pokazali potpuno drugu sliku.

Samo tri proizvoda je prošlo test kvaliteta izrade, a samo dva su se pokazala kao potpuno bezbedna. Ostali proizvodi su zbog nedostatka oznaka da su u skladu sa bezbednosnim standardima, lošim kvalitetom kablova i upravljača predstavljali ozbiljan bezbednosni rizik, a tri proizvoda je čak moglo da dovede do strujnog udara.

Which? je o tome odmah obavestio platforme na kojima su se ovi uređaji prodavali, a Amazon, AliExpress, eBay i Wish su uz vrlo sličan komentar o bezbezdnosti proizvoda uklonili sporne proizvode iz ponude.

Nije baš sve kao što se reklamira

Which? nije samo pronašao probleme u kvalitetu i bezbednosti električnih ćebadi, već je takođe upozorio kupce da dobro obrate pažnju na površinu koja se zagreva. Potrošačka grupa je u svom testiranju otkrila da neki proizvodi greju izuzetno malu zonu u odnosu celokupnu površinu, pa je tako jedan model imao zonu zagrevanja od 17% ukupne površine, dok su dva imala još manju - samo 5%, što je bilo približno površini papira A5 formata.

Kako proveriti da li je električno ćebe opasno

Ukoliko već posedujete električno ćebe, Which? kaže da je na prvi pogled teško otkriti opasnost koja vreba, jer su mnogi problemi skriveni unutar samog uređaja. Ipak, postoje neke naznake koje vam mogu pomoći da to sami procenite:

  • Pakovanje: Na pakovanju se mora naći "CE" oznaka kojom se potvrđuje da proizvod ispunjava bitne evropske zahteve o sigurnosti. Ukoliko takva oznaka nedostaje na kutiji, odnosno ako sam proizvod dođe u plastičnoj kesi bez oznaka, to je prvi znak da nešto nije u redu, pogotovo ako se oznaka ne nalazi ni na samom proizvodu
  • Uputstvo: Malo je verovatno da će proizvod koji ste naručili iz Kine stići sa uputstvom na srpskom, ali ukoliko niste dobili neki vid uputstva koji možete da prevedete, takav proizvod se ne smatra bezbednim. Uputstva jasno moraju da upoznaju korisnike sa korišćenjem proizvoda, održavanjem, ali i sa bezbednosnim rizicima u određenim situacijama - npr. kada je ćebe vlažno
  • Utikač: Poželjno je da proizvod stigne sa odgovarajućim utikačem za naše tržište. Ukoliko dobijete američki ili britanski utikač uz adapter za naše utičnice, to je razlog za brigu. Obično su takvi adapteri lošeg kvaliteta i predstavljaju bezbednosni rizik
  • Ogoljene žice: Ukoliko na proizvodu primetite ogoljene žice ili one koje nisu dovoljno dobro izolovane, najbolje je da izbegavate upotrebu

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA