Lekari izvadili preko 50 baterija iz stomaka jedne žene | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekari izvadili preko 50 baterija iz stomaka jedne žene

Autor Ilija Baošić

Gutanje baterija nije retkost, ali lekari za ovaj slučaj tvrde da je "najveći prijavljeni broj progutanih baterija u jednom trenutku".

 Lekari izvadili 55 baterije iz stomaka žene Izvor: imj.ie, St Vincent's University Hospital

Lekari na Univerzitetu Sent Vinsent u Dablinu uklonili su preko 50 baterija iz creva i želuca jedne starije žene nakon što je rendgenski snimak otkrio da šta se krije u njenom stomaku.

Naime, u činu samopovređivanja, 66-godišnja žena je namerno progutala baterije. Srećom, kada se pojavila u bolnici Univerziteta, baterije nisu blokirale njen digestivni trakt, a rendgenski snimak takođe nije pokazao znakove strukturnog oštećenja baterija.

Doktori su prvo zauzeli konzervativan pristup ne bi li videli da li baterije mogu same da prođu kroz digestivni trakt bez ikakve intervencije. Posmatrali su je nedelju dana, tokom kojih je pacijentkinja uspela da izbaci pet AA baterija. Međutim, kako u naredne tri nedelje žena nije uspela da izbaci preostale baterije, počela je da oseća bolove u stomaku i lekari su morali da intervenišu.

Tim hirurga je izveo proceduru koja se naziva laporotomija, tokom koje je napravljen rez kako bi se pristupilo njenoj trbušnoj duplji. Otkrili su da joj se stomak usled težine baterija proširio u područje iznad pubične kosti.

Srećom po pacijentkinju, hirurzi su iz njenog stomaka uspešno izvadili preostalih 50 baterija, od kojih su neke bile i manje, odnosno AAA baterije, što znači da je žena progutala ukupno 55 baterija.

 Baterije Izvor: imj.ie, St Vincent's University Hospital

"Prema našim saznanjima, ovaj slučaj predstavlja najveći prijavljeni broj baterija progutanih u jednom trenutku", napisali su doktori u svom izveštaju za Irish Medica Journal.

Progutane baterije nisu nešto s čim se doktori nisu susretali. Ovakvi slučajevi su najčešći kod dece koja progutaju dugmaste baterije, a one najčešće prolaze kroz telo bez ozbiljnih posledica. Međutim, kada se zaglave u grlu, nastale povrede mogu biti teške, pa čak i fatalne. Pljuvačka u grlu može pokrenuti hemijsku reakciju unutar baterije, što može dovesti do opekotina jednjaka, teškog oštećenja tkiva i krvarenja.

Pogledajte kako izgleda rastegljiva baterija:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA