Studija pokazala da Apple Watch može da otkrije simptome srčanog udara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studija pokazala da Apple Watch može da otkrije simptome srčanog udara

Autor Ilija Baošić

Medicinska studija je pokazala da je otkrivanje srčanog udara pomoću Apple Watch uređaja tehnički moguće korišćenjem samo EKG senzora ugrađenih u trenutne modele.

 Apple Watch EKG senzor može da otkrije simptome srčanog udara Izvor: Unsplash

Srčani udar, ili infarkt miokarda, nastaje kada određeni mišići u srcu ne primaju dovoljno kiseonika zbog blokade krvotoka. Korisnici Apple Watch uređaja bi zapravo mogli da otkriju simptome srčanog udara preko svog sata.

Prema istraživanju koje je objavio Texas Heart Institute Journal, Apple Watch može da pomogne u identifikaciji srčanih udara putem senzora za elektrokadiogram (EKG). Pametni sat je dijagnostikovao simptome infarkta miokarda pomoću EKG funkcije koja je dostupna na modelima serija 4, 5, 6 i 7.

Možda će vas zanimati

Kako se navodi u istraživanju, iako Apple Watch tvrdi da ne može da otkrije srčani udar prikazivanjem upozorenja pri očitavanju EKG-a, ovaj uređaj je u stanju da precizno proceni rizik od srčanog udara čim se pojave prvi simptomi, jer je tajming važan element kod ove vrste bolesti.

Zlatni standard očitavanja EKG-a za otkrivanje srčanog udara je očitavanje od 12 odvoda. Korišćenjem Apple Watch uređaja na način na koji kompanija preporučuje, jednako je očitavanju od jednog odvoda. Međutim, istraživanje pokazuje da postojeći senzori mogu da obezbede očitavanje od 9 odvoda ako je sat postavljen na niz različitih lokacija na telu.

 Otkrivanje srčanog udara Izvor: Texas Heart Institute Journal

"EKG odvodi I, II i III su sastavni deo EKG-a sa 12 odvoda u rutinskog kliničkog promeni. Apple Watch može da snimi elektrodu I, i prema Ajntovenovom trouglu, može da dobije elektrode II i III korišćenjem različitih delova tela.", piše u istraživanju. "Kardiolozi su uspeli da "na slepo" pravilno alociraju više od 90% Apple Watch EKG signala odgovarajućim standardnim EKG elektrodama. Ovi rezultati sugerišu da je snimanje odvoda I do III od strane pametnog sata tačno i veoma uporedivo sa njihovim snimanjem na standardnom EKG-u".

Rad sadrži brojne napomene. Prvo, zbog činjenice da su potrebni pacijenti koji dožive srčani udar u vreme studije, uzorci su mali. Drugo, kriterijumi za otkrivanje srčanog udara će možda morati da se prilagode kako bi se uzele u obzir razlike između ovog i konvencionalnog očitavanja sa 12 odvoda - uključujući i činjenicu da Apple Watch može da meri samo sekvencijalna očitavanja, a ne istovremena.

Konačno, uzimanje očitavanje nije lako za nekoga ko nije medicinski obučen, s obzirom na potrebu da se uzme devet očitavanja sa određenih mesta na telu. Predlaže se da snimanje sa 3 ili 4 odvoda može da generiše pouzdane rezultate sa manje prostora za greške korisnika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Spasen

Мени је пре 2 године овај сат спасао живот током сунчања на плажи показујући ненормалан рад срца. Отишао сам у хитну и уследили су тестови и онда терапија. Дајем часну реч да би вероватно био под земљом да није овог чуда од технологије. Гледам узети серију седам сада која има још функција које ми требају.