Srbija podstiče ekonomski rast i zapošljavanje VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija podstiče ekonomski rast i zapošljavanje VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

Upotreba veštačke inteligencije (AI) u Srbiji biće i u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života.

  Izvor: Guliver/GettyImages/iStockAndy

Osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju naredne godine (2021) samo je jedna od mera predviđenih Akcionim planom za razvoj veštačke inteligencije 2020-2025 koji je usvojila Vlada Srbije početkom juna 2020. godine.

Akcioni plan se odnosi na nedavno donetu Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025.

Možda će vas zanimati:

Opšti cilj strategije jeste upotreba veštačke inteligencije (AI) u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života.

Posebni ciljevi su razvoj obrazovanja usmeren napretkom AI, razvoj nauke i inovacija u ovlasti AI-ja, razvoj ekonomije zasnovane na AI-ju i unapređenje usluga u javnom sektoru zasnovanom na veštačkoj inteligenciji (eUprava i slični servisi i usluge).

Cilj je i etična i bezbedna primena veštačke inteligencije.

Kao jedna od mera navodi se unapređivanje nastavnih sadržaja u osnovnim i srednjim školama. Cilj je da broj predmeta u osnovnoj školi, u kojima je u nastavnim programima uključena veštačka inteligencija bude makar jedan već tokom 2021. godine. Kako stoji u pomenutom planu, u srednjim školama su dosad bila dva takva predmeta tokom 2019, pa je planirano da ih bude makar četiri tokom 2021. i makar sedam do kraja 2022. godine.

Ukupan broj studenata, koji je akreditacijom predviđen za upis na prvu godinu studijskih programa, koji su usaglašeni sa minimalnim standardima za teme veštačke inteligencije je 70 studenata u 2021. godini i 150 u 2022. godini. Takođe, planirana su dva master programa tokom 2021, odnosno tri tokom 2022. godine.

Kad je reč o razvoju javnih usluga zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI), planira se stvaranje regulatornih uslova za uvođenje izuzetka ograničenog tržišta tzv. regulatory sandbox, i to u cilju testiranja rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji u četiri oblasti od javnog značaja:

  • zdravstvo i medicina
  • poljoprivreda i šumarstvo
  • transport i
  • pametni gradovi.

Sendboks je poseban regulatorni režim, koji omogućava kompanijama da testiraju, u skladu sa odobrenim planom i pod nadzorom nadležnog organa, inovativna rešenja ili biznis modele na ograničenom broju korisnika i steknu uvid u to kako rešenja ili njihovi biznis modeli radi i u kojim sferama ih je potrebno unaprediti pre tržišne dostupnosti ili ubrzo nakon toga.

Zanimljivo je to da smo nedavno, na konferenciji Kaspersky NEXT u Lisabonu prisustvovali predavanjima na temu veštačke inteligencije i robotike i otkrili da prava, samostalna veštačka inteligencija u ovom trenutku ne postoji, kao i da je jedan od najpoznatijih robota današnjice, kojem je “okosnica postojanja“ veštačka inteligencija, zapravo - najobičnija prevara.

Biće vrlo zanimljivo pratiti rad našeg Instituta za veštačku inteligenciju i projekata, koji se tamo stvaraju!

Pogledajte MONDO priloge o upotrebi veštačke inteligencije:

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA