Kako će kriza uticati na IT sektor u Srbiji? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će kriza uticati na IT sektor u Srbiji?

Aktuelna kriza imala je dramatične inicijalne efekte na poslovanje IT kompanija u Srbiji, a dalji razvoj situacije teško je prognozirati, mada mesta za optimizam ima.

  Izvor: MONDO / Vojvodina ICT Klaster
Predstavljanje studije ICT IN SERBIA video (MobIT)
Izvor: Vojvodina ICT Cluster

IT sektor u Srbiji nastavio je trend dugogodišnjeg rasta i povećanja obima posla za međunarodno tržite, naročito izvoza IT usluga, istaknuto je na vebinaru na kome je predstavljeno ovogodišnje izdanje stručne publikacije Vojvođanskog IKT klastera o stanju IT industrije u Srbiji.

Međutim, IT sektor je ostvario pomak i na domaćem tržištu, koje je posle više godina stagnacije imalo dvocifren rast, čime je i stopa ulaganja u IT po glavi stanovnika povećana na više od 80 evra.

Možda će vas zanimati:

“Iako je ovo još uvek daleko od EU proseka od 800 evra, zadržavanje ovakvog rasta do 2025. godine bi nas dovelo do minimalne vrednosti, koja je potrebna za dalji rast - 150 evra po glavi stanovnika. Ovaj trend je i pokazatelj da na domaćem tržištu postoji potencijal za digitalnu transformaciju, koji je potrebno što bolje i što brže iskoristiti ciljanim merama državne uprave u skladu sa raspoloživim potencijalima domaćeg IT sektora“, izjavio je Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera i jedan od autora studije.

Iako je IT sektor beležio kontinuirani rast sve do kraja prvog kvartala ove godine, kriza nastala usled epidemije virusa Covid-19, odraziće se i na IT industriju. Prema istraživanju Vojvođanskog IKT klastera na početku krize, dve trećine kompanija je dosad prijavilo pad tražnje, zaustavljanje zapošljavanja i procenjuje pad prihoda u kratkoročnom periodu.

“Aktuelna kriza je imala dramatične inicijalne efekte na poslovanje IT kompanija u Srbiji, što je posledica zavisnosti domaće IT industrije od stranog tržišta, posebno onog na Zapadu, i uticaja krize na tamošnje klijente. Iako je teško prognozirati dalji razvoj situacije, očigledno je da su najviše pogođena mikro i mala preduzeća koja nemaju velike finansijske rezerve za likvidnost ili čiji klijenti su bili u krizom pogođenim sektorima“, obrazložio je Milan Šolaja.

Peto izdanje ove Studije koja je uključila analizu domaćeg IT tržišta i trendova u ovom sektoru, realizovano je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a pomoć su pružili i Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, Novosadski sajam i DDOR Osiguranje.

U pogledu distribucije kompanija i poslova, IT industrija je najrazvijenija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Osim u ovim velikim gradovima, snažne IT zajednice postoje u Subotici, Zrenjaninu i drugim sredinama. “Novi Sad se ističe kao grad sa najviše IT stručnjaka po glavi stanovnika, ali i mesto iz kojeg dolazi njegovoj veličini nesrazmerno velik broj kompanija sa sopstvenim proizvodom i dosegom na globalno tržište. Zato ovaj grad ima odličnu šansu da se pozicionira kao regionalni IT centar“, dodao je Šolaja.

Trenutno je 8 od 10 vodećih softverskih kompanija u Srbiji u stranom vlasništvu. Tokom 2019. godine osnovano je 337 softverskih kompanija, što je više, nego ikad ranije. Međutim, prema ovoj studiji, srpskim IT kompanijama trebalo je više od decenije u proseku da pređu put od startapa do velike kompanije.

“Na globalnoj tehnološkoj mapi Srbija je već duže vreme negde na sredini, ali u razmatranju pozicije naše zemlje potrebno je sagledati širu sliku u kojoj se 80% investicija u nove tehnologije nalazi u 20% zemalja, što znači da je jaz koji je stvoren globalnim informacionim kapitalizmom daleko od smanjivanja“, upozorio je Šolaja. Zbog toga su izazovi povećanja digitalnog jaza i dalje prisutni u malim zemljama poput Srbijе i vlade ovih zemalja moraju da postave temelje snažnijeg razvoja i da stvore priliku za smanjenje zaostajanja.

Studija je dostupna za preuzimanje sa sajta Vojvođanskog IKT Klastera.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA