Portal e-Uprava olakšava upis dece u vrtiće i u osnovne škole | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portal e-Uprava olakšava upis dece u vrtiće i u osnovne škole

Oko 42.000 dece upisano je već u vrtiće, a u toku je upis u osnovne škole - sve preko portala eUprava.

  Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/dolgachov

Usled svih okolnosti izazvanih globalnom pandemijom COVID-19, u drugi plan palo je niz svakodnevnih stvari, između ostalog i stres roditelja koji pripremaju decu za polazak u vrtić ili školu.

Zabrana kretanja u pokušaju da se zaštiti zdravlje, primorala je većinu ljudi da se okrenu digitalnim platformama i ovaj deo posla obave od kuće, ali u kojoj meri su u tome bili uspešni?

Možda će vas zanimati:

Značaj digitalizacije i eUprava portala je verovatno najvidljiviji nakon situacije sa COVID-19, kada su i uprava i građani morali brzo da se prilagode novonastaloj situaciji smanjenog kretanja ili nemogućnosti fizičkog prisustva i fizičkog obavljanja svakodnevnih poslova, objašnjava načelnica Odeljenja za strateško planiranje u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ljiljana Uzelac.

Postojanje platformi, elektronskog potpisa, udžbenika u elektronskom obliku, umreženih registara i razmene podataka je doprinelo bržem prilagođavanju radu od kuće, obrazovanju bez odlaska u škole, kao i obavljanju poslova bez potrebe putovanja u drugu opštinu. Država je kroz otvorene podatke ili mašinski čitljive podatke omogućila stalno dostupne podatke o broju građana zaraženim virusom COVID-19, broju građana u samoizolaciji, testiranim, hospitalizovanim i preminulim na teritoriji Republike Srbije, koje su koristili novinari, građani, i ostala zainteresovana javnost“, objašnjava ona.

Elektronske usluge, koje su ovih dana tokom pandemije bile posebno aktuelne su prijavljivanje dece za upis u predškolske ustanove i prvi razred osnovne škole.

Prema zvaničnim podacima, do isteka roka za prijavljivanje dece u vrtiće prijavilo se više od 42.000 dečaka i devojčica. Paralelno sa tim teče i upis prvaka u osnovne škole. Preko zvaničnog sajta eUprava, roditelji su iskazali želje za upis u željene škole, objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović.

Prijava dece u predškolske ustanove ili eVrtić je od ove godine dostupna roditeljima u celoj Srbiji. Usluga je veoma jednostavna i podrazumeva da registrovani korisnici na portalu eUsluge izaberu uslugu eVrtić i u pet minuta popune neophodne podatke i prijave svoje dete za upis u vrtić. Oko 25. maja će biti aktivirana usluga upisa u osnovne škole, kad će roditelji putem interneta moći da odaberu termin u školi gde žele da upišu dete. Moraće da odu jednom do te škole da bi dete obavilo razgovor sa psihologom i neće morati da nose nijedan dokument“, kaže Jovanović.

Evropska unija snažno podržava reformu javne uprave u Srbiji kao deo procesa pripreme Srbije za članstvo u EU. Godinama unazad EU je najznačajniji partner Srbije u procesu reforme javne uprave za koju je do sada Srbiji donirala preko 200 miliona evra. Cilj reforme je uprava, koja je efikasnija, transparentnija, pristupačnija za građane i privredu.

Više informacija o reformi javne uprave u Srbiji možete da pronađete OVDE.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA