Naučnici izglasali, ukida se prestupna sekunda | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izglasali, ukida se prestupna sekunda

Autor Ilija Baošić

Nakon 50 godina upotrebe, naučnici su se dogovorili da praksa prestupne sekunde ne može da se nastavi po trenutnom sistemu.

 Naučnici izglasali ukidanje prestupne sekunde Izvor: Unsplash

Sigurno znate za prestupnu godinu, odnosno godinu u kojoj februar traje jedan dan duže, ali da li ste znali da postoji i prestupna sekunda?

Uvedena 1972. godine, prestupna sekunda je pokušaj da se prilagodi koordinisano univerzalno vreme usled neslaganja atomskog i solarnog vremena. Pravilo po kojem februaru dodajemo jedan dan je vrlo jednostavno - ukoliko je godina deljiva sa 4, u pitanju je prestupna godina (izuzetak su godine deljive sa 100, ali ne sa 400). Ipak, usled blagih poremećaja u Zemljinoj rotaciji, dodavanje prestupne sekunde ne prati jasno pravilo, već o tome odlučuje Međunarodna služba za rotaciju i referentne sisteme (IERS), koja to čini šest meseci unapred.

Upravo zbog ovakvog određivanja prestupne sekunde, ona je decenijama predstavljala noćnu moru za tehnološke kompanije. Na primer, sajt Reddit je 2012. godine pao na 40 minuta kada je prestupna sekunda omela njihove servere, a kompanija Cloudflare je 2017. godine krivila prestupnu sekundu za obaranje njihovog DNS servise. Ranije ove godine, kompanija Meta je na svom blogu pozvala da se ova praksa ukine.

Ipak na zadovoljstvo mnogih u tehnološkoj industriji, upravo to će se i desiti, jer je globalna komisija naučnika i predstavnika vlada glasala za ukidanje prestupne sekunde. godine. Međunarodni biro za tegove i mere je na sastanku u Versaju gotovo jednoglasno glasao za Rezoluciju D, u kojoj je predloženo da se praksa prestupne sekunde prekine od 2035. do 2135. godine, nadajući se da će naučnici u tom periodu uspeti da osmisle bolji sistem za sinhronizovanje vremena.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nekad sam mislio da je zapad nešto bolji...

Dakle, neki samo proglašeni IT stručnjak nije znao da ispravi bug u svojoj aplikaciji pa je rešio da menja pravila. Ovo mi nešto zvuči poznato? Toksini u mleku, zagađenost vazduha...