Kineski naučnici napravili lasersku olovku koja može da piše u 3D po vazduhu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski naučnici napravili lasersku olovku koja može da piše u 3D po vazduhu

Autor Marko Čavić

Stručnjaci se nadaju da bi ova laserska olovka, u budućnosti, mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama.

 Laserska olovka piše po vazduhu 2.jpg Izvor: Hungtuo laboratorija

Kineski naučnici iz laboratorije Hungtuo u Vuhanu osmislili su lasersku olovku koja piše po vazduhu (ovu olovku ne treba mešati sa 3D olovkom, koja piše po vazduhu koristeći zagrevanje materijala koji se pri dodiru sa vazduhom hladi i ostaje čvrst).

Olovka koristi veoma kratke laserske pulseve kako bi uklonila elektrone iz molekula vazduha i pretvorila ih u plazmu koja emituje svetlost, a sve to kako bi se napisane reči pojavile u vazduhu.

Možda će vas zanimati

Vođa istraživanja Cao Šiangdong rekao je kineskim medijima da im za crtanje u vazduhu zahvaljujući ovoj olovci nisu potrebni ni tabla, papir niti ekran.

Pojasnio je kako "olovka" koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilionitom delu sekunde), a kojima je potrebno milion megavata energije.

Ipak, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potršnja energije i nije tako velika, a lasersku olovku je moguće bezbedno koristiti. Naučnici se nadaju da bi ova laserska olovka, u budućnosti, mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama, a možda čak i kao neka nova holografska tehnologija.

Prvo što je ova olovka ispisala u vazduhu bilo je Hungtuo laboratorija na kineskom jeziku i to se vidi na slikama priloženim uz opis olovke, koje su i nastale u toj laboratoriji.

 Laserska olovka piše po vazduhu Izvor: Hungtuo laboratorija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dača

Nemojte iz Vuhana ništa smišljati, kad vas molim... 😁😁😁