ARMIJA OVIH KRABA ĆE NAM ČISTITI ARTERIJE: Najmanji robot na daljinsko upravljanje može da trči i skače | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ARMIJA OVIH KRABA ĆE NAM ČISTITI ARTERIJE: Najmanji robot na daljinsko upravljanje može da trči i skače

Istraživači Nortvestern Univerziteta su predstavili prototip najmanjeg robota na daljinsko upravljanje

 Mali roboti će nam čistiti arterije Izvor: Northwestern University

Istraživači sa Nortvestern Univerziteta su predstavili veoma simpatičan prototip mini robota u obliku krabe - može da trči, skače, a dovoljno je mali da može da stane unutar "o" u ovoj rečenici.

Tim istraživača je oborio rekord kada je veličina u pitanju - nazivaju ga najmanjim hodajućim robotom na daljinsko upravljanje ikada napravljenim.

Možda će vas zanimati

Ovaj sićušan robot nije samo simpatičan. Stvoren je da izgradnju drugih uređaja, kao i putovanja u uske, teško dostupne prostore, izdigne na viši nivo. Kako robotu, manjem od milimetra, ne trebaju žice ili struja za rad, mogao bi čak lutati ljudskim telom jednog dana, ponašajući se kao medicinski asistent.

"Mikrorobote možete zamisliti kao agente za popravku ili sklapanje malih struktura ili mašina u industriji, pa čak i kao hirurške pomoćnike za čišćenje začepljenih arterija, zaustavljanja unutrašnjih krvarenje ili eliminaciju kanceroznih tumora - u minimalno invazivnim procedurama", kaže Džon A. Rodžers, profesor materijala i inženjerskih nauka na Univerzitetu Nortvestern.

U istraživanju koje su objavili, Rodžers i njegov tim nisu čvrsto vezani za ideju armije kraba koje istražuju arterije. Takođe su napravili slična stvorenja na daljinsko upravljanje u obliku crva i buba. Samo će vreme pokazati kako će izgledati sledeća generacija sitnih robota.

"Sa ovim tehnikama montaže i konceptima materijala, možemo da napravimo hodajuće robote u skoro svim veličinama ili 3D oblicima", rekao je Rodžers. "Studente je inspirisalo i zabavilo kretanje sićušnih kraba."

Kreativnost tima je nedvosmisleno bila ključ uspeha da se ovi uređaji, inspirisani životinjama, kreću bez struje. U osnovi, svaki robot je napravljen od "legure sa memorijom oblika", odnosno elastičnog materijala koji može da pokaže dva različita stanja. Kada se zagreje, legura se pretvara u oblik koji je unapred odredio tim, a vraća se u početno stanje kada se ohladi.

Korišćenjem specijalnog laserskog zraka, istraživači mogu da kontrolišu temperaturu legure na veoma preciznim delovima tela krabe, terajući taj deo da menja oblik. Ovo izaziva robota da se kreće s desna na levo, na primer.

"Pošto su ove strukture tako male, hlađenje se odvija veoma brzo", rekao je Rodžers. "U stvari, smanjenje veličine ovih robota im omogućava da brže trče."

Proizvodnja ovih robota nije bila ništa manje kreativna od same ideje minijaturne krabe. Svaki robot je prvo napravljen u ravnoj geometriji, vezan za rastegljivu podlogu, a zatim je ta podloga skupljanja sve dok nije uvukla krabe unutra, u njihov konačan 3D oblik.

"Robotika je uzbudljivo polje istraživanja, a razvoj robota na mikro skali je zabavna tema za akademsko istraživanje", kaže Rodžers. 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

komšiji pre 10 godina u živom prenosu na rtsu tako slično "čistili" tromb, bila je naravno stara žica i naravno "ništa" - ostalo mu parče pokraj srca. Ne sme da potrči da se ne otkači, dok je sud ne obraste. Tj. ako je još živ, vidim na viberu ga nema odavno. 4 banke & ćao đaci