Teška reč

ILON MASK JEDNOM REČJU SRUŠIO VREDNOST SHIBA INU NOVČIĆA: Brutalna istina oborila cenu za 20%

Cena Shiba Inu (SHIB) pala je za oštrih 20% nakon što je Ilon Mask objavio da ne poseduje ni jedan ovaj kripto-novčić.

Shiba Inu
Izvor: SmartLife / Unsplash / Minh Pham

Jedna od kriptovaluta koja je u poslednjih nekoliko meseci imala ogroman rast vrednosti, Shiba Inu je pretrpela pad od 20% samo nakon jednog tvita Ilona Maska. Da se podestimo, Shiba Inu je token koji se bazira na Ethereum ERC-20 standardu i koji spada u grupu meme-novčića. Ovo u suštini znači da se njegova vrednost ne određuje na osnovu upotrebljivosti, već na osnovu trenutne popularnosti.

Jedan tvit menja sve

Početkom oktobra meseca Ilon Mask je objavio sliku svog Shiba Inu psa Flokija, što je pokrenulo lavinu interesovanja, pa je cena Shiba Inu novčića počela naglo da raste, zabeleživši rast od neverovatnih 500%.

Sa štitom ili na njemu

Međutim, kao što ovakve stvari mogu da poguraju popularnost, tako i nesmotreni tvitovi mogu da izazovu upravo suprotno. Jedan od velikih propagatora Shiba Inu novčića - ShibaInuHodler na Twitter mreži je pitao Ilona Maska koliko Shiba Inu novčića poseduje, nakon čega je usledio kratak i hladan odgovor: “Nijedan”. Iako ovo zvuči kao zaplet latinoameričke serije u kojoj Ilon na kraju saznaje da je sam sebi majka, hteli smo da vam pokažemo koliko se meme-novčići drže na staklenim nogama, i koliko zavise od raspoloženja popularnih ličnosti koje ih propagiraju.

Bez prave zakonitosti kretanja cena

Ilon Mask je do sada uvek podržavao Dogecoin (DOGE) i Shiba Inu (SHIB) novčiće, i izazivao talasasto kretanje njihovih cena, potpuno u suprotnosti zakonima bilo kojih finansijskih instrumenata.

Možda će vas zanimati

Verujemo da je korisnik iza Shiba Inu naloga na Twitter mreži imao najbolju nameru, da još malo pojača trend rasta ove kriptovalute, ali to mu se obilo o glavu na najgori mogući način. Ruku na srce, nakon 500% rasta, pad od 20% nije mnogo veliki, i zavisi od toga u kom trenutku ste uskočili na Shiba voz.

Šta je Shiba Inu
Izvor: YouTube / Simplilearn

Ide nam dobro, ne čačkajte...

Reakcije zajednice su nakon Maskovog tvita bile polarizovane. I dok su neki savetovali Maska da investira u Shiba Inu novčiće, drugi su zamolili zajednicu da “prestanu da gnjave poznate ličnosti, kada je zajednici super i bez ovakvih budalaština“, što i jeste istina.

Sa druge strane Ilon Mask je istog dana posvetio malo više vremena Twitter mreži, kada je objašnjavao korisnicima prednosti DOGE novčića rekavši: “Mnogo ljudi sa kojima sam razgovarao na proizvodnim linijama kompanije Tesla ili u izgradnji SpaceX raketa poseduju Doge. Oni nisu finansijski stručnjaci ili tehnolozi iz Silicijumske doline. Zato sam odlučio da podržim Doge – jer on deluje kao kriptovaluta običnih ljudi.”

Da li vi verujete i posedujete meme-novčiće?