FTX kripto berza podnela zahtev za bankrot, izvršni direktor napustio kompaniju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FTX kripto berza podnela zahtev za bankrot, izvršni direktor napustio kompaniju

Autor Ilija Baošić

Nakon neuspelog pokušaja preuzimanja od strane Binance-a, FTX je podneo zahtev za bankrot.

 FTX kripto berza podnela zahtev za bankrot Izvor: Unsplash

FTX, jedena od najvećih kripto berzi, podnela je zahtev za bankrot nakon zapanjujuće brzog kolapsa, a njen izvršni direktor, Sem Benkmen-Frid, podneo je ostavku.

Zahtev o bankrotu uključuje FTX Trading, FTX US, Alameda Research i oko 130 drugih kompanija koje su bile u vlasništvu FTX grupe, navodi se u saopštenju za javnost. Druge kompanije, poput FTX Australia i FTX Express Pay, nisu deo ovog zahteva.

"FTX grupa ima vrednu imovinu kojom se može upravljati samo u organizovanom, udruženom procesu. Želim da uverim svakog zaposlenog, kupca, kreditora, ugovornu stranu, akcionara, investitora, nadležne i druge zainteresovane strane da ćemo sprovesti ovaj napor marljivo, temeljno i transparentno", rekao je Džon Dž. Rej, novi izvršni direktor, sugerišući da zainteresovane strane treba da ostanu strpljive i napominjući da se "događaji brzo odvijaju i da je novi tim angažovan tek nedavno".

Kompanija se izuzetno brzo našla u teškoj situaciji nakon što je cena njenog sopstvenog FTT tokena pala, a mnogi korisnici povukli svoje kriptovalute. Nakon izveštaja da se FTX suočava sa krizom likvidnosti, Čangpeng Žao, izvršni direktor rivalske kripto berze Binance, rekao je da će njegova kompanija rasprodati FTT tokene u vrednosti od oko 529 miliona dolara, što je skoro obrisalo svu vrednost tokena. Binance je nakon toga prihvatio da spase FTX preuzimanjem kompanije, ali je odustao od te namere samo dan kasnije.

Ova odluka se odrazila na celo kripto tržište, te je Bitcoin u roku od 30 sati izgubio čak 5.000 dolara vrednosti i pao na 15.711 dolara, dok je vrednost Ethereum-a pala za 500 dolara, odnosno na 1.093 dolara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA