Zbogom Ethereum rudarenju, stigla je Merge nadogradnja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom Ethereum rudarenju, stigla je Merge nadogradnja

Autor Ilija Baošić

Ethereum mreža je prešla na nerudarski protokol, što će smanjiti energetsku potrošnju za 99,9%.

 Ethereum Merge nadogranja prelazak na PoS nerudarski protokol Izvor: Unsplash

Ethereum je konačno prebacio svoju mrežu sa Proof-of-Work (PoW) na Proof-of-Stake (PoS). Na nadogradnji, poznatoj kao Merge, se godinama radilo i donosi nekoliko značajnih unapređenja mreže.

Prva faza je započela 6. septembra, kada je Bellatrix Hard Fork postao aktivan, što je pripremilo blokčejn. Nakon toga, ostalo je samo da se izrudari Terminal Total Difficulty blok, koji je služio kao okidač za nadogradnju, što se i desilo juče.

Dakle, šta se tačno promenilo? Ethereum PoW sistem je funkcionisao tako što su se kripto rudari takmičili da upišu transakcije u knjigu rešavanjem kriptografskih zadataka (zarađujući Ether u zamenu). Ovaj proces je bio izuzetno energetski intezivan, gde je jedna transakcija zahtevala 200 kWh, što je uporedivo sa potrošnjom prosečnog srpskog domaćinstva za 15 dana. Zapravo, cela mreža je godišnje koristila oko 78 TWh, što je više nego duplo veća potrošnja od cele Srbije za godinu dana.

S druge strane, novi PoS algoritam je sličan lutriji, gde svaki ETH koji vlasnik dodeli za učešće u PoS kosenzusu predstavlja jednu "srećku" (minimalno 32 ETH). Što više ETH vlasnik dodeli, veća je šansa da mu se upiše transakcija. Ovaj sistem je značajno energetski efikasniji, a očekuje se da će Ethereum mreža sada koristiti preko 99,9% manje energije.

Merge nadogradnja je takođe dobra vest za gejmere, jer će prelazak sa rudarskog modela, nadamo se, umanjiti potražnju za grafičkim karticama, a očekujemo i da će tržište uskoro preplaviti jeftine polovne grafičke kartice.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KG

Sve je ovo cudno sada kada svi pozivaju na ustedu el.enrgije.Mislim da se sve ovo unapred znalo zato je eth i planiro promenu protokola.

PaJeste

@KG Naravno da se znalo, o ovome se pričalo godinama i prelazak je nekoliko puta odlagan.

Jovan

Sad ne kupovati graficke dok ne budu dzabalesku. A prodavcima koji budu pokazivali racune na neneormalne iznose koji su pazarali, treba samo reci "sad je takva trzisna cena" jer su isto to oni vikali kupcima kad su cene grafickih divljale.