pet milijardi "kratak"

Zvuči neverovatno: OpenAI pred bankrotom, kraj godine presudan?

Operativni troškovi OpenAI-ja za održavanje ChatGPT-ja procenjuju se na 700.000 dolara dnevno, ali se očekuje da će još više rasti, pa bi ta organizacija do kraja godine mogla da izgubi oko sedam milijardi dolara

Izvor: Pixabay

Američka istraživačka organizacija OpenAI, napoznatija po svom popularnom AI chatbot-u – ChatGPT, nalazi se pred mogućim gubitkom od gotovo pet milijardi dolara.

To bi jednog od glavnih globalnih igrača na polju veštačke inteligencije, do kraja ove 2024. godine, moglo da dovede na ivicu bankrota, uz mogućnost da ostane bez novca i u narednih godinu dana.

Operativni troškovi OpenAI-ja na dnevnom nivou, koji pretežno odlaze na održavanje ChatGPT-ja, se procenjuju na 700.000 dolara, ali se očekuje da će još više rasti kako ovaj jezički model (LLM) bude postajao sve napredniji.

OpenAI će, kako se predviđa, u 2024. godini potrošiti još oko sedam milijardi dolara na obuku AI modela i još dodatnih 1,5 milijardu na nova radna mesta. Ti ogromni iznosi daleko premašuju predviđene troškove njihovih konkurenata, navodi The Information.

Sa duge strane, kada je o prihodima reč, OpenAI na ChatGPT-ju zarađuje oko dve milijardi dolara godišnje i još milijardu od naplate pretplata za pristup svom LLM-u, a to nije dovoljno da se pokriju svi operativni troškovi.

OpenAI, čija se vrednost trenutno procenjuje na 80 milijardi dolara, do sada je prošao kroz sedam ciklusa finansiranja, tokom kojih je od investitora prikupio više od 11 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: