Prepametni televizori

PAZITE GDE KUPUJETE TV: Mogu da vam "ubiju" televizor, gde god da se nalazite

Jedna od tehnologija koju Samsung ugrađuje u svoje televizore zove se TV Block i omogućava da vam na daljinu potpuno onesposobi TV, ukoliko se utvrdi da je ukraden.

Samsung smart TV
Izvor: SmartLife / Unsplash / Compare Fibre

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina postala izuzetno popularna kupovina televizora i drugog hardvera iz Mađarske, pre svega zbog pristupačnijih cena nego kod nas. Međutim, da li ste 100% sigurni da su televizori koje kupujete preko KupujemProdajem zaista kupljeni u regularnoj radnji van granica Srbije ili su negde “ispali iz kamiona”.

U nedavnoj izjavi kompanije Samsung saznali smo da je ova kompanija iskoristila opciju koja se ugrađuje u sve njihove pametne televizore godinama unazad, da potpuno onesposobe televizore koji su ukradeni iz njihovog distribucionog centra u jednom gradu u Južnoj Africi.

TV Block

Tehnologija nazvana TV Block omogućava da se televizori koji se po serijskim brojevima označe kao ukradeniobeleže, a onda kada se povežu na Internet dobiju signal koji im blokira sve funkcije.

Ova tehnologija zamišljena je da obeshrabri lopove i kriminalce da kradu Samsung televizore i dalje ih preprodaju. Sa druge strane, ne znamo koliko se vama sviđa činjenica da neko ima “kill switch” za svaki Samsung televizor na svetu, i da li je samo pitanje vremena kada će neko da pogreši neki serijski, a vi osvanete sa velikom 55-inčnom tablom za stoni tenis u dnevnoj sobi.

Samsung 8K QLED TV Q900FN
Izvor: Digital Trends

Kako vi kupujete TV?

Takođe, ukoliko pazarite TV preko nezvaničnih kanala, što nikako ne preporučujemo, topla je preporuka da proverite račun ili garantni list, i izbegavate “garanciju ostvarujete preko mene” priče, kako serijski broj vašeg novog TV-a ne bi bio sledeći na listi onih koji se gase jednom za svagda.

Tagovi