Junski preokret

XIAOMI JE SVETSKI BROJ JEDAN: Kineski proizvođač telefona zvanično na čelnoj poziciji

Counterpoint Research izveštaj za jun pokazao je drugačiju globalnu sliku smartfon tržišta.

Izvor: SmartLife / Counterpoint Research

Znamo već da je Xiaomi broj jedan u Evropi.

Znamo i da je Xiaomi pretekao Apple i da je svetski broj dva i u jednom i u drugom slučaju po pitanju isporučenih telefona na tržištu.

Sad toj listi Xiaomi dodaje još jedan trofej - prvo mesto globalnog tržišta u junu, ali po prodaji, ne po isporukama telefona, što je vrlo važna razlika.

Ovo je objavila Counterpoint Research kompanija, koja je izračunala da je u junu Xiaomi imao 17,1 procenat svetskog smartfon tržišta, Samsung 15,7, a Apple 14,3 %.

Prema trendu poslovanja Xiaomi je u rastu prodaje telefona od aprila 2020. godine, Samsung je u padu od marta ove godine, dok je Apple kompanija u silaznoj putanji, takođe, ali još od početka godine.

I dok se o razlozima Apple pada ne govori u izveštaju za Samsung kompaniju Counterpoint Research tvrdi da je za trend pada delom odgovorna i proizvodnja u Vijetnamu, koja je neke delove sveta ostavila bez ovih telefona. Za Xiaomi kompanija kaže da su najbolje prodavani modeli serija Redmi 9, Note 9 i Redmi K.

Lepa vest je da je i Xiaomi, 10 godina nakon svog osnivanja smartfon divizije, prodao preko 800 miliona smartfon telefona širom sveta. Najbolje su se prodavali u Evropi, Indiji i u Kini, naravno.

Šta vi kažete na ovakav poredak na tržištu?

Xiaomi Black Shark 4 Pro
Izvor: YouTube / Sparrows News