Amerika ublažava sankcije Huawei kompaniji, ali postoji caka… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika ublažava sankcije Huawei kompaniji, ali postoji caka…

Autor Marko Čavić

Da bi zadržala globalnu lidersku poziciju u industriji SAD će, navodno, biti prinuđene da ublaže sankcije Huawei kompaniji.

 Huawei Premijera Istanbul (2).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Da, interesantna je vest koja je upravo privukla veliku pažnju svih, a to je da su SAD revidirale planove za prenos važnih tehnologija sankcionisanm kompanijama, uključujući Huawei, što bi moglo da dovede do ublažavanja sankcija koje od 2019. godine ta zemlja nameće kineskoj kompaniji.

Dakle, šta to zapravo znači za kompaniju i za sve, i da li je to rezultat straha koji sada proganja SAD?

Prema Bloomberg izveštaju, Ministarstvo trgovine SAD odlučilo je da smisli takozvane "nove standarde" koji bi čak i sankcionisanim kompanijama omogućili pristup tehnologijama proizvedenim u SAD. Međutim, postoji caka, a to je da sve kompanije obuhvaćene sankcijama moraju da se povinuju ovim novim "standardima" Ministarstva trgovine SAD, ali će to olakšati posao američkim kompanijama, koje više neće morati da traže dozvolu da sarađuju sa Huawei i drugim entitetima sa liste.

Koji su to standardi? U objavljenom izveštaju se navodi da će sankcionisana kompanija morati da obavi razgovor sa trgovinskim telom kako bi dobila dodatna pojašnjenja o tome, što bi moglo da znači da su "standardi" možda drugačiji za svaku od kompanija.

"Američke zainteresovane strane moraju biti u potpunosti angažovane u međunarodnim organizacijama za standardizaciju, posebno tamo gde kritični, ali ponekad nevidljivi standardi koje postavljaju imaju direktnu vezu sa nacionalnom bezbednošću, kao i komercijalne implikacije", rekao je u saopštenju Alan Estevez, podsekretar za trgovinu za industriju i bezbednost. "Današnje pravilo pruža preko potrebno olakšanje američkoj industriji i drugim organizacijama koje će omogućiti kontinuirano liderstvo SAD u ovim kritičnim telima", pojasnio je Estevez.

Da li su SAD uplašene?

Tokom 2019. godine Huawei je uključen na listu entiteta za zabranu pristupa američkim tehnologijama ili prodaju Huawei tehnologije i uređaja na američkom tržištu, jer "predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD zbog veza sa kineskom državom". Huawei je svaki put negirao tako nešto, a američki bezbednosni sistem nikad nije predočio konkretne dokaze svojih tvrdnji niti je ijedna istraga dokazala da veze Huawei-ja i kineske Komunističke partije postoje. Ipak, stavljanje na listu je Huawei kompaniju dovelo do nedostatka komponenti i tehnologija za pravljenje novih proizvoda. Ovo uključuje i čuveno izbacivanje Google Mobile Services (GMS), ali i čipove za mobilne telefone i IKT poslovanje, između ostalog, sa Huawei telefona i drugih proizvoda. Ceo ovaj scenario je u velikoj meri uticao na Huawei i njegove podružnice, koji su izazvali pad prihoda, kao i smanjen tržišni udeo u različitim kategorijama proizvoda.

Ipak, kompanija je odlučila da nastavi i pravi nove proizvode sa onim što ima i što može da obezbedi. Tako je Huawei, između ostalog, iskoristio veliki broj svojih patentnih tehnologija za generisanje dodatnog prihoda i bolje je optimizovao korišćenje postojećih zaliha. U međuvremenu, Huawei nastavlja da ulaže i istražuje sve više različite nove tehnologije i to se jasno može videti u napretku kao što je satelitsko pozivanje, koji je čak i pre Apple kompanije predstavio upravo Huawei, dok Samsung to čak i nema (javno) u planu još uvek.

S druge strane, Huawei nastavlja da traži nove načine za nabavku čipova ili ulaže u kompanije koje bi mogle da napreduju u tehnologiji dizajniranja i izrade čipova i čipsetova.

Prema istom izveštaju Bloomberg-a, izgleda da je posle tri godine počelo jako da se oseća to što Huawei pravi manje porudžbine od američkih partnera, kojima manje plaća ne samo za isporuke, nego i za intelektualnu svojinu u različitim sferama - pametni telefoni, Cloud poslovanje, Cloud infrastruktura, mreže, radio oprema, IKT uopšte i mnogim drugim. Huawei je bio jedan od najvećih svetskih partnera američke IKT i srodnih industrija i njegov uspeh direktno se projektovao na uspeh tj. zaradu i profit mnogobrojnih američkih firmi.

Kako se globalna klima promenila i kriza je sve veća u svim industrijama izgleda da SAD više ne žele da se odriču zarade i saradnje ne samo sa Huawei kompanijom, nego i sa mnogim drugim kompanijama sa liste koju smo pominjali.

Koje tehnologije?

Trenutno, odeljenje za trgovinu nije objavilo listu tehnologija koje će se deliti sa Huawei kompanijom, ali ćemo vas obaveštavati o svim daljim dešavanjima o ovom pitanju.

Huawei krenuo svojim putem

Kompanija nije sedela skrštenih ruku, iako je bilo jasno da je pad neminovan. Danas, tri godine nakon uvođenja sankcija Huawei ima svoj HarmonyOS u trećem izdanju, AppGallery prodavnicu aplikacija koja ima sve veći broj omiljenih Android aplikacija i Huawei Mobile Services platformu koju koristi preko 700 miliona uređaja.

Sve veći broj velikih kompanija želi da sarađuje sa Huawei kompanijom kako bi se njihove igre i aplikacije našle na Huawei telefonima, koji su hardverski i dalje jedni od najmoćnijih, a Huawei odavno ima svoje Petal Maps, koje odlično rade i u Srbiji, svoj Cloud sistem, svoje mejl i druge platforme, kao i sopstveni pregledač interneta i Super Device platformu koja umrežava u jedan ekosistem Huawei računare, telefone, dodatnu opremu, monitore, štampače i kancelarijske uređaje.

Kompanija se sprema da predstavi Huawei Mate50 seriju sa novim XMage brendom za fotografiju i video, kao i novu seriju iz srednjeg tržišnog segmenta - nova 10.

Šta vi mislite o ovome?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neša

Nije sve u lovi, ima tu i do Kine ako zauzmu Tajvan nema više čipova za iPhone tako da traže rezervnu varijantu,i da ukradu neki patent

LoLa

Pucaju Ameri bez kineskih fabrika polako...

beogradska seljačina

Loženja na 50 strana, samo vatre nigde. Juče izgubim Android 11 u prevozu(zakrpljen bezbednosno 01.06.), odjavim ga sa naloga banke, sa Google Pay-a, pa kompletan Google "sign out from device". Sve kao potvrdjeno mailom drži ne daj. Jutros ga nadjem, uključim internet, stoji gore obaveštenje da je odjavljen sa Google naloga i da je pokušan Find My Device. OK, rekoh vidi radi... Otvaram aplikaciju banke, kucam pin, ulazi u račun normalno. Otvorim Wallet - stoji kartica netaknuta sa kompletnim spiskom transakcija i virtuelnim brojem. Gmail netaktnut, sve čitaš i otvaraš kako hoćeš. Poruke, pozivi, sve je tu, a kao to se vezuje za nalog,(promeniš glavni email i sve se obriše - to može). Ne znam samo o kojoj bezbednosti pričate godinama, to prosto ne postoji. Šatrologija na deveti stepen.