Zbog problema sa Tajvanom i Kinom iPhone 14 će kasniti… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog problema sa Tajvanom i Kinom iPhone 14 će kasniti…

Autor Marko Čavić

Izgleda da će Apple, slično 2020. godini, sa zakašnjenjem predstaviti novu iPhone seriju.

 iPhone 14 Pro render Izvor: Twitter / @MacRumors

Možda ste čuli za Nensi Pelosi i njenu posetu Tajvanu koja je izazvala bes Kine.

Možda ste čuli i to da Kina Tajvan smatra svojom teritorijom, a da posetu američke delegacije smatra direktnim napadom na njen teritorijalni integritet i kao pretnju po nacionalne interese Kine.

Možda će vas zanimati

Ako niste - vreme je da se osvestite i počnete da živite u realnosti koja bi, ako do tenzija između Tajvana i Kine zaista dođe, mogla da postane mnogo neprijatnija.

Na Tajvanu se nalazi veliki broj kompanija koje su direktno uključene u proizvodnju i druge nužne faktore nastanka ne samo pametnih telefona, nego i čipova koji se koriste u najširoj industriji - od računara, preko pametnih automobila i automobila uopšte sve do servera i infrastrukture neophodne za izgradnju i održavanje Cloud-a.

Sve ovo napisano direktno se tiče i kompanije Apple i najnovije serije iPhone 14, koja sredinom septembra, po redovnom redu vožnje, treba da stigne u premijernoj najavi. Nažalost po mnoge, to se izgleda neće desiti, jer zbog zategnutih odnosa u poslednjih par dana stručnjaci sve glasnije pričaju o tome da će iPhone 14 kasniti.

Kompanija TSMC, koja se nalazi na Tajvanu i za koju neki kineski zvaničnici kažu da je što pre treba preuzeti i označiti kineskom, isporučuje čipove do Pegatron postrojenja, koja se nalaze u Kini, a gde se spajaju iPhone uređaji najvećim delom (jer Apple to čini i u Indiji i još nekim delovima sveta, ali u daleko manjem obimu).

Zbog novih pravila o uvozu i označavanju porekla robe, sva roba sa Tajvana bi trebalo da bude vraćena u fabrike što će izazvati odlaganje slaganja tj. sklapanja i dalje proizvodnje ne samo iPhone 14 telefona, nego i brojnih drugih tehnoloških uređaja.

Da stvar bude gora najistaknutiji članovi menadžmenta obe kompanije, TSMC i Pegatron, bili su na sastanku sa Nensi Pelosi, što navodno dodatno komplikuje izvoznu i uvoznu proceduru za obe kompanije. Prema rečima neimenovanih izvora GSMArena sajta Apple je već razgovarao sa obe fabrike i zahtevao da se sve sporne izvozne i uvozne oznake sklone i da se što pre nađe rešenje za nastalu situaciju, a deo proizvodnje i sklapanja će preuzeti indijski krak Apple partnera, ovog puta Foxconn.

Problem u odnosima Kine i Tajvana desio se u najgorem mogućem trenutku za mobilnu industriju, koja je u nikad lošijem položaju, a od septembarskog kvartala se očekivalo da snažno povuče i isporuku i prodaju uređaja nagore. Promenile su se i navike potrošača, pa danas sve manje ljudi menja telefon često, kao pre, a sad će Apple još jednom, ako je sve ovo istina naći u frci sa isporukama, kao tokom 2020. godine, kad je novi iPhone kasnio mesec i po dana.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Velika šansa za Indiju. I dalje će Kina isporučivati najveći deo, ali šansa je za indijce da im za stalno otkinu lep deo kolača.

Darko

Problem je sto korona i majmunske boginje ne uzimaju maha opet. Pa se izmisljaju dodatne tenzije za poskupljenje.