TRŽIŠTE TELEFONA PALO ZA 11% U 2022: iPhone drastično porastao, svi Android proizvođači zabeležili veliki pad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE TELEFONA PALO ZA 11% U 2022: iPhone drastično porastao, svi Android proizvođači zabeležili veliki pad

Canalis i Counterpoint Research objavili su Q1 2022 rezultate koji su prilično deprimirajući za Android proizvođače, ali sjajni za iPhone.

 Isporuka telefona Q1 2022 Canalys izveštaj Izvor: Canaly

Canalis je objavio svoj kompletiran izveštaj o globalnoj isporuci pametnih telefona za prvi kvartal 2022. godine (od 1. januara do 31. marta tekuće godine), a brojke pokazuju da je Samsung ponovo ostao na vrhu.

Južnokorejski gigant je pobedio u još jednoj trci sa 73,7 miliona isporuka uređaja i obezbedio 24% globalnog udela na tržištu pametnih telefona.

Možda će vas zanimati

Ukupno je isporučeno 311,2 miliona pametnih telefona u ovom periodu, što je 11% manje nego u isto vreme prošle godine i to je prvi značajan pad od popuštanja kovid pandemije u svetu, što znači da je korona uzdrmala tržište više, nego što je bilo očekivano i da se ono još uvek nije oporavilo.

Ovaj izveštaj još jednom ukazuje na promenu navika kupaca, koji se u sve većem broju okreću zvaničnim repariranim telefonima tj. polovnim smartfonima umesto novim, koji su zanačajno skuplji i manje se isplate u ovom trenutku.

Apple je ostao na drugom mestu sa 56,5 miliona isporuka i sa tržišnim udelom od 18%, dok se ova kompanija jedina može pohvaliti godišnjim rastom u Top 5 najboljih kompanija - i to od 8%.

Xiaomi (39,2 miliona), Oppo (29 miliona) i vivo (25,1 miliona) ostali su ostalih pet najboljih kompanija u pogledu isporuka i svi su zabeležili pad u odnosu na isti period prošle godine.

HONOR vodi u kini opet

Kinesko tržište je pretrpelo značajan pad tokom perioda, a XIaomi, Oppo i vivo su izgubili više od 20% svojih isporuka u poređenju sa istim periodom prošle godine. Nedostatak komponenti, tekuće blokade zbog COVID-a i rastuća inflacija pripisuju se slaboj potražnji.

S druge strane HONOR je bio jedini brend koji je na tržištu matične zemlje poslovao veoma dobro tokom pomenutog perioda i osigurao je prvo mesto u pogledu isporuka sa 15 miliona prodatih jedinica. Prema još jednom izveštaju koje je objavio Counterpoint Research, HONOR je ostvario najveći skok u prvom kvartalu zauzimajući četvrto mesto po udelu na kineskom tržištu sa 16,9%, što predstavlja značajni napredak u odnosu na 5,5% koliko je iznosio udeo u prva tri meseca 2021. Takođe, i ova analitička kompanija potvrđuje da je zabeležen rast prodaje HONOR-a od 15,5% u odnosu na prethodni kvartal (Q4 2021).

Pogledajte najnoviji HONOR telefon u Srbiji:

Situacija u Africi i na Bliskom istoku nije bila mnogo bolja jer su isporuke Xiaomi kompanije u oba regiona pale za 30%. Severna Amerika je bila jedini region koji je doživeo rast tokom proteklog kvartala sa Apple-ovom serijom iPhone 13 i Samsung-ovim Galaxy S22 triom koji su prednjačili drastično u odnosu na sve ostale konkurente. LG je gotovo iščezao sa tržišta u SAD, a njegovo mesto su podelili TCL tj. Alcatel i posebno Motorola.

Gledajući period 2022. godine koji sledi, analitičari predviđaju poboljšanja u lancima snabdevanja i oporavak potražnje pametnih telefona, ali tek u drugoj polovini godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Čudne se stvari dešavaju. Moja prognoza je sledeca. Novi vladar hardvera i operativnih sistema je Apple. Sad, kad Apple krene sa ugradnjom M1 čipa u telefone, Android ode u zaborav. M1 je jednostavno 10 godina ispred konkurencije. Microsoft je odustao od desktop sistema, prešli su na server i cloud kompletno, jer tu su pare. Ne znam da li je poznato, ali Microsoft je zatvorio sektor za Windows desktop. Microsoftu više nije bitno da li Windows i Office koristite legalno ili ne. Zbog toga su rekli da će Windows 10 biti poslednji Windows. Inače Windows server je prerastao u pravog monstruma, jednistavno nema poređenja. (Ja sam više za Linux server, zato što je besplatan, ali istina se mora reći.) Ko malo bolje pogleda, videće da je i Canonical (Ubuntu) uradio to isto, i oni su prešli na server i cloud, jer tu su pare. Gospodo, učite Unix; Apple je novi gospodar harvera i operativnih sistema, kroz godinu, dve.

opet laž

@Mrčela laž. niko sa androida ne ide na iPhone.

Dalibor

Hoce li Amerikanci namestiti sada i Xiaomiu neku foru, da puknu?