Prodaja telefona u 2023. najgora u poslednjih 11 godina: Četvrti kvartal spasao situaciju – Apple prvi, Samsung prati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja telefona u 2023. najgora u poslednjih 11 godina: Četvrti kvartal spasao situaciju – Apple prvi, Samsung prati

Južna Amerika, Afrika i Bliski istok su zabeležili rast isporuka u drugoj polovini godine, što je u velikoj meri nadoknadilo prethodni pad prodaje u ostalim delovima sveta, navodi se u izveštaju analitičke kuće Canalys

 iPhone 15 Pro serija cena i specifikacije Izvor: Apple

Ukupne isporuke pametnih telefona u 2023. godini iznosile su 1.142 milijardi komada, što je najgori rezultat u poslednjih 11 godina, navodi se u godišnjem izveštaju analitičke kuće Canalys.

Apple je prvi put zauzeo prvo mesto na kraju stagnirajuće godine, u kojoj je njegov glavni konkurent, Samsung imao ukupan pad od 13 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Globalno tržište pametnih telefona doživelo ozbiljne probleme sa prodajom, ali je nova potražnja na tržištima u razvoju, dovela do oporavka u drugoj polovini godine, navodi u svom komentari viši analitičar Canalys-a Sanjam Čaurazija.

Ukupne isporuke telefona na globalnom nivou za 2023. godinu:

1. Apple – 229,2 miliona
2. Samsung – 225,4 miliona
3. Xiaomi – 146,4 miliona
4. Oppo – 100,7 miliona
5. Transsion – 92,6 miliona.

Tako su Južna Amerika, Afrika i Bliski istok zabeležili rast isporuka u drugoj polovini godine u odnosu na isti period 2022, što je u velikoj meri nadoknadilo prethodni pad prodaje u ostalim delovima sveta (regionu Azija-Paficik, Kini, Evropi i Severnoj Americi).

Kompanija Transsion (vlasnik brendova iTel, Infinix i Tecno) i Xiaomi zabeležili su značajan rast prodaje krajem 2023. godine, pa je tako Transsion dospeo na četvrto mesto na svetu u poslednjem kvartalu. 

Gledajući "sirove" brojeve, Apple i Samsung ostaju tržišni lideri na globalnom nivou, za njima sledi Xiaomi na trećem i Oppo na četvrtom mestu.

 Isporuke telefona u 2023. godini _ Izvor Canalys GSM Arena.jpg
Isporuke telefona u 2023. godini i tržišni udeo najvećih proizvođača
Izvor: Canalys / GSM Arena

Očekuje se da će se u predstojećem periodu kompanije vivo i Honor, koje su nedavno predstavile svoje flagship telefone za ovu godinu, sa Transsion-om takmičiti za ulazak u Top 5.

Tržišta u porastu će ostati glavno bojno polje za sve proizvođače, koji će tamo tražiti priliku za rast, pošto se razvijeni regioni kao što su Evropa i Severna Amerika suočavaju sa smanjenom potrošnjom kupaca.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:00
iPhone 15 Pro
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA