Moraće da odgovore na neka pitanja: Poslovanje AliExpress-a pod lupom Evropske komisije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moraće da odgovore na neka pitanja: Poslovanje AliExpress-a pod lupom Evropske komisije

Evropska komisija proverava koliko je poslovanje globalno poznate internet prodavnice u skladu sa evropskim Aktom o digitalnim uslugama

Evropska komisija od AliExpress-a traži više informacija o merama koje je ta kineska kompanija preduzela da bi ispunila obaveze u skladu sa merama za procenu i smanjenje rizika, radi zaštite potrošača na internetu. Zahtev se posebno odnosi na prodaju nezakonitih proizvoda na internetu, kao što su npr. lažni lekovi.

AliExpress-u je poslat zvaničan zahtev za dostavljanje informacija o usklađenosti sa Aktom o digitalnim uslugama, za šta je EK toj kompaniji ostavila rok do 22. novembra. Na osnovu ocene dostavljenog odgovora, komisija će proceniti svoje sledeće korake prema AliExpress-u.

Mere koji bi potom mogde da uslede podrazumevaju službeno pokretanje postupka u skladu sa članom 66. Akta o digitalnim uslugama. Ukoliko Aliexpress dostavi netačne, nepotpune ili obmanjujuće informacije, EK može da izrekne novčane kazne.

Ukoliko odgovori ne budu dostavljeni, Komisija može dodatno da zatraži informacije. U tom slučaju, izostanak odgovora u navedenom roku mogao bi da dovede do izricanja periodičnih penala.

Razlog za takav zahtev prema kineskoj kompaniji proizlazi iz prethodne odluke kojom je Evropska komisija proglasila Aliexpress "vrlo velikom internet platformom".

Zato je AliExpress dužan da poštuje sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući tu procenu i smanjenje rizika u vezi sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, kao i sve štetne posledice po ostvarivanje temeljnih prava.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:57
vivo X100 Pro teaser video
Izvor: vivo
Izvor: vivo

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA