Ima noge i ruke i rukuje predmetima kao čovek: Amazon sve više "zapošljava" humanoidne robote | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima noge i ruke i rukuje predmetima kao čovek: Amazon sve više "zapošljava" humanoidne robote

Tehnološki gigant je, tokom proteklih godina, povećao upotrebu robota u svom poslovnju kako bi smanjio troškove operacija, što je potez na koji sindikati ne gledaju blagonaklono

 Amazon, robot Diigit Izvor: YouTube / TODAY

Amazon već neko vreme testira humanoidne robote u svojim skladištima u Sjedinjenim Američkim Državama, sa ciljem da dodatno automatizuje rad u njima. Taj potez, prema tvrdnjama kompanije, ima za cilj da "oslobodi zaposlene, kako bi mogli bolje da se usredsrede na pružanje usluga kupcima".

Trenutno se testira robota nazvan – Digit, koji može da se kreće i da rukuje predmetima na način sličan ljudima. Ima noge i  ruke, i sposoban je da rukuje predmetima kao što su paketi i kontejneri. Digit je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali ne predstavlja potpuni novitet za Amazon.

Naime, taj tehnološki gigant je, tokom proteklih godina, povećao upotrebu robota u svom poslovnju kako bi smanjio troškove operacija. Najveći broj njih predstavljaju robotska vozila i dronovi za dostavu, piše BBC.

Robotizacija poslovanja, međutim, ima i drugu stranu. Sindikat optužuje Amazon da godinama unazad tretira svoje radnike kao robote, i da je automatizacija dovela do gubitka stotina radnih mesta u njihovim distributivnim centrima.

Kako Amazon koristi robote da ubrza isporuku poručene robe
Izvor: YouTube / TODAY

Uprkos tvrdnjama sindikata, Amazon ističe da su njihovi robotski sistemi do sada doprineli stvaranju stotine hiljada novih radnih mesta. Ta kompanija trenutno koristi više od 750.000 robota koji "sarađuju sa ljudskim osobljem" i najčešće obavljaju "veoma često ponavljajuće zadatke".

Glavni tehnolog robotskog odeljenja kompanije – Amazon Robotics, Taj Brejdi, takođe ističe važnost ljudi u radnom procesu, kao i svoje protivljenje potpunoj automatizaciji rada u skladištima u budućnosti. Amazon, takođe, tvrdi da nova tehnologija, ustvari, generiše nova radna mesta i pomaže kompaniji da raste i da se širiti.

BONUS VIDEO:

Amazon Astro Robot VIDEO
Izvor: amazon

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA