ŠTA JE EFISKALIZACIJA I ZAŠTO JE VAŽNA: Nova tehnologija omogućiće lakše i bezbednije plaćanje i veću konkurentnost priv | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE EFISKALIZACIJA I ZAŠTO JE VAŽNA: Nova tehnologija omogućiće lakše i bezbednije plaćanje i veću konkurentnost priv

Novi uređaji su zasnovani na Android tehnologiji i njihova upotreba je znatno lakša.

 Plaćanje računa telefonom korišćenjem Apple Pay sistema Izvor: Shutterstock / DenPhotos

Tehnologija na kojoj je zasnovan fiskalni sistem u Srbiji je zastarela i nakon 17 godina vreme je da se sistem unapredi novim tehničkim rešenjima.

Na redu je eFiskalizacija, čije troškove pokriva država - subvencija iznosi 100 € po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uređaju.

Možda će vas zanimati

eFiskalizacija znači korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom, a informacije o svakoj transakciji će se prosleđivati Poreskoj upravi u realnom vremenu.

QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom, a sve elemente fiskalnog uređaja mora da odobri Poreska uprava.

Ti elementi su procesor fiskalnih računa (PFR), koji može biti lokalni (LPFR) ili virtuelni (VPFR) i elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa (ESIR). Novi model fiskalizacije podrazumeva i korišćenje bezbednosnog elementa što poslovanje čini sigurnijim.

Novi uređaji su zasnovani na Android tehnologiji i njihova upotreba je znatno lakša, a korisniku smanjuje troškove održavanja i servisiranja uređaja.

U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije će biti u obavezi da u potpunosti pređu na novi model fiskalizacije do 30. aprila 2022. godine. Do tada će poreski obveznici moći postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije, uz obavezu da svi fiskalni uređaji po prodajnom objektu moraju da budu u tranziciji. Tako je tranzicioni period za postepeni prelazak na novi model fiskalizacije počeo 1. novembra 2021. godine i traje do 30. aprila ove godine.

Kao i svaka do sada, i ova promena otvorila je niz pitanja, a mi smo pronašli odgovore na tri najvažnija pitanja o eFiskalizaciji.

1. Koje novine donosi novi model fiskalizacije?

Najveća promena u odnosu na dosadašnje funkcionisanje fiskalnih kasa je stalna povezanost svih fiskalnih uređaja sa Poreskom upravom uz mogućnost izdavanja fiskalnih računa na potpuno proveren i bezbedan način. I dok dosadašnje fiskalne kase upisuju podatke o svakom izdatom računu u svoju zaštićenu memoriju i jednom dnevno, najčešće na kraju radnog vremena, zbirne podatke prosleđuju na server Poreske uprave koristeći poseban GSM modul, novi model fiskalizacije nalaže da se u momentu prometa (na malo) svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi dostave podaci o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Takođe, klasičan fiskalni račun na termalnom papiru koji brzo bledi biće modernizovan tako što će korisnik ili kupac dobiti fiskalni račun sa QR kodom koji može da iščita (skenira) i da ga na taj način ima i u digitalnoj formi.

Ovo je omogućeno korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja putem kojeg će se fiskalni računi izdavati sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj pored kase, može biti i računar, tablet, mobilni telefon, a pomenuti QR kod na svakom računu daje mogućnost da kupci, odnosno korisnici usluga, provere validnost računa jednostavnim skeniranjem koda.

2. Zašto se fiskalizacija sprovodi?

Zakon o fiskalnim kasama iz 2005. godine zasniva se na tehnologijama i sistemu koji je danas u velikoj meri zastareo. Tehnologija je napredovala i donela mnogo novih mogućnosti.

Rad na novim uređajima smanjiće troškove poreskih obveznika, ukinuće nepotrebno administriranje i samim tim stvoriti bolji poslovni ambijent za konkurentniju i efikasniju privredu.

3. Kako da se pripremite za novu fiskalizaciju?

U želji da doprinese rastu i razvoju digitalnog poslovanja u Srbiji mts je ponudio kompletno rešenje za unapređenje tehnološkog i poslovnog procesa uz rad na modernijim, android fiskalnim uređajima.

Kupovinom uređaja biće obezbeđena instalacija na lokaciji, obuka za korišćenje, održavanje opreme, servis na celoj teritoriji Srbije, zamena i tehnička podrška 24/7. Kompanija u svojoj ponudi ima uređaje naprednih funkcionalnosti, koji sadrže štampač i SIM karticu sa 10 GB interneta za prenos podataka i, kod određenih uređaja, pružaju mogućnost aktivacije modula za prihvatanje platnih kartica.

Kupovinu je moguće izvršiti i na rate, a svi uređaji nalaze se pod garancijom u trajanju od 24 meseca. Trenutno je važeća promocija za sve korisnike - eFiskal tarifa do 30. aprila 2022. iznosi 1 dinar mesečno.

Dodatno smo za sve obveznike fiskalizacije spremili promociju - 300 kasa Saturn 1000 za 300 korisnika za 1 dinar. Promocija podrazumeva da svaki deseti korisnik koji potpiše ugovor za kasu eFiskal Saturn 1000 ima mogućnost da istu kupi po ceni od 1 dinar. Jedan korisnik ima mogućnost kupovine samo jedne kase po promotivnoj ceni bez obzira na broj prijavljenih kasa.

Sve dodatne informacije možete dobiti na mts prodajnim mestima, pozivanjem broja 0800 123 123 ili na sajtu mts.rs.

Vodič kroz eFISKALIZACIJU VIDEO
Izvor: mts Tvoj svet

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA