EVROPA SPREMA DIGITALNI EVRO: Objavljeni zvanični planovi o uvođenju i kada bi mogao da stigne do građana | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPA SPREMA DIGITALNI EVRO: Objavljeni zvanični planovi o uvođenju i kada bi mogao da stigne do građana

EU neće žuriti, to je sigurno…

 Kriptovalute i evro Izvor: SmartLife / Pexels / Alesia Kozik

"Ako ne zadovoljimo potražnju, drugi će to učiniti umesto nas", rekao je Fabio Paneta, člana izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) tokom novembra 2021. godine, pred EU parlamentom.

Povod je bila narastajuća popularnost kriptovaluta, ali i sve jači osećaj mnogih stručnih i manje stručnih ljudi širom Evrope da se u ovom segmentu zaostaje.

Možda će vas zanimati

Primera radi, Kina uveliko promoviše svoj digitalni juan, dok se u Indiji digitalna rupi očekuje do kraja ove godine, a u Evropi se ne dešava ništa značajno po tom pitanju.

Evropska komisija je tek početkom februara 2022. objavila da sastavlja predlog posebnog zakona koji bi bio temelj za razvoj digitalnog evra.

Priprema se i ECB, koja interno eksperimentiše sa kreiranjem nove valute tj. digitalnog evra. Okviran plan je da, pod uslovom da predlog bude prihvaćen od strane parlamenta, rad na prototipu evropskog digitalnog novca počne do kraja 2023. godine. Nakon toga, ukoliko članice EU to odobre i “provuku“ kroz svoja državna tela, EU coin bi se u upotrebi našao najranije 2025. godine.

Ideja će nesumnjivo naići na izvestan otpor, pre svega od strane privatnih banaka čiji bi klijenti u teoriji, ukoliko dođe do nove finansijske krize, u samo par klikova mogli svoje depozite da konvertuju u novi evro, čija leđa čuva ECB.

Inicijativa je pokrenuta još u julu 2021. godine, a EU kao da ne žuri sa digitalizacijom evra, jer navode u svojoj studiji objavljenoj u to vreme da ona ne znači da će do digitalnog evra i doći, ali da EU sprema teren za njegovu moguću primenu. EU smatra da je digitalni evro praktičniji, sigurniji i brži instrument za svakodnevno plaćanje širom Evrope. Takođe, EU zvaničnici napominju da digitalni evro ne bi zamenio keš, nego bio samo njegov dodatak, odnosno još jedna mogućnost za plaćanje i iskorišćenje modernih tehnologija za lakši život.

Ovaj digitalni evro ne bi bio kriptovaluta, jer EU navodi da je tako podložan malverzacijama, teško se kontroliše i nema utemeljenje i garancije zvaničnih finansijskih institucija, ali bi bio olakšica uz postojeći keš i analognu valutu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Karaburma Pride

Verujte Nemcima, oni su najslobodoljubiviji narod na svetu... i Britanci naravno. To je za dobro svih vas. Dajte keš i zlato i uzmite predivni NFT, a ko neće taj je homofob i fašista svakako. Kripto se pokazao sjajno...