Preokret?

UPOZORENJE ZBOG POPULARNE APLIKACIJE: Tvorac Signal platforme otkriva zabludu u koju veruju Telegram korisnici

Telegram aplikacija je sve samo nije sigurna…

Izvor: SMARTLife / Telegram

Telegram aplikacija u poslednjih nekoliko meseci izgradila je reputaciju takoreći hipi platforme, koja je bezbednija alternativa Messenger i WhatsApp aplikacijama.

Ali, da li je baš tako - da je bezbednija?

Moksin Marlinspajk, osnovač Signal aplikacije, koja je već dokazala toliko puta da je jedna od najbezbednijih aplikacija za dopisivanje, opovrgao je verovanje da je Telegram bezbedniji za podatke korisnika i otkrio da je priča oko toga naduvana.

Tvorac Signal-a otkrio je tako da se poruke koje korisnici Telegram-a razmenjuju čuvaju na serverima Telegram kompanije i to u najobičnijem tekstualnom obliku i bez ikakve end-to-end enkripcije, što znači da enkripcije nema ni u prvom trenutku, kako Telegram aplikacija ističe.

Prema rečima Marlinspajka, čak su i WhatsApp ili Messenger bezbedniji od Telegram aplikacije.

Takođe, Signal kreator je otkrio i da Telegram čuva kopije svih ikad poslatih sadržaja korisnika u svom Cloud sistemu - poruke, multimediju, kontakte i bilo šta drugo i to u nezaštićenom, izvornom obliku. Tako bilo ko unutra ili spolja ko ima pristup Telegram serverima može slobodno da pretražuje sve te podatke.

Prema objavi WinFuture portala Telegram je praktično otvorena kuća, u koju može da uđe bilo ko iole stručan za zaobilaženje serverskih zaštita i istražuje podatke korisnika. Čak i Facebook, poznat po lošoj praksi zaštite korisničkih podataka, nudi enkripciju na svojim serverima na kojima čuva podatke korisnika.

Dakle, ako je verovati Signal tvorcu - bolje je koristiti WhatsApp ili Messenger, nego Telegram.