KAKO JE JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH APLIKACIJA POSTALA GADAN MALWARE, i to u zvaničnoj Google Play prodavnici | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO JE JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH APLIKACIJA POSTALA GADAN MALWARE, i to u zvaničnoj Google Play prodavnici

Proverite svoju Barcode Scanner aplikaciju i zamenite je pravom, ako ste preuzeli lošu!

  Izvor: MONDO / Samsung

Kompanija Google još uvek nije reagovala na bombardovanje negativnim izveštajima jedne od najpopularnijih aplikacija ikad na Android platformi i njena ocena nastavlja da pada, dovodeći programere ove aplikacije u vrlo neprijatan položaj.

Radi se o Barcode Scanner aplikaciji, koja je predstavljena čak i pre nego što je objavljena na Android platformi, a za koju stotine korisnika u svojim poslednjim ocenama tvrde da je malware tj. virus.

U Google Play prodavnici objavljeno je gotovo hiljadu komentara, u kojima korisnici tvrde da je Barcode Scanner prikrivena malware aplikacija, čije poslednje ažuriranje je napravilo haos - prikazuju se web browser reklame svuda u menijima telefona.

Kompanija, koja je napravila Barcode Scanner aplikaciju, tvrdi da se radi o greškama i da poslednje ažuriranje nije ono što korisnici, koji su ocrnili aplikaciju tvrde. Prema priči veoma poštovane kompanije ZXing Team, njihova aplikacija je greškom pomešana sa nekom drugom, verovatno istog imena i verovatno loše namere njihovih programera.

Prema istraživanju bezbednosne kompanije MalwareBytes radi se o aplikaciji zaista istog imena, koja je klon aplikacije kompanije ZXing Team, a koja je zaista puna malware koda. Iza klon aplikacije nalazi se kompanije Lavabird, a ne ZXing Team.

Zabunu je uveo potez kompanije Google, koja je uklonila aplikaciju Lavabird programera, pa su besni korisnici, koji su imali lažnu aplikaciju u pretrazi naleteli na aplikaciju ZXing Team-a, koja se isto zove i koja ima vrlo sličan logo, ali je potpuno čista u ovom slučaju. Prema tvrdnjama kreatora originalne aplikacije (ZXing Team) moguće je da je njihov kod, koji je otvoren pre nekog vremena, zloupotrebljen. “Žalim što smo ikad Barcode Scanner, našu aplikaciju, učinili open-source mogućom. Ali, to je bio način da mnogima, koji su loše kopirali našu aplikaciju, pomognemo da naprave bolje aplikacije“.

Trenutno je prava ZXing Team Barcode Scanner aplikacija ocenjena samo četvorkom, iako je pre negativnih ocena imala ocenu gotovo pet.

Dakle, ako imate Barcode Scanner - neka bude od ZXing Team-a!

(MONDO / The Verge)

Nokia 925 je najbolji smartfon-kamera?
Izvor: Andrey Lazarev

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA