Vulkan fajlovi: Uzbunjivač procurio 5.000 dokumenata o ruskom sajber ratovanju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulkan fajlovi: Uzbunjivač procurio 5.000 dokumenata o ruskom sajber ratovanju

Uzbunjivač, revoltiran ruskim napadom na Ukrajinu, procurio je fajlove kompanije koja je sarađivala sa ruskim vojnim i obaveštajnim agencijama u sajber ratovanju.

 Vulkan fajlovi.jpg Izvor: Pexels, YouTube / NBC News

Jedan uzbunjivač je procurio fajlove moskovskog odbrambenog izvođača NTC Vulkan koji navodno pokazuju kako kompanija sarađuje sa ruskim vojnim i obaveštajnim agencijama kako bi ih podržala u operacijama hakovanja, obuci operativaca, širenju dezinformacija i skeniranju interneta u potrazi za ranjivostima.

Anonimni uzbunjivač, navodno ljut zbog rata u Ukrajini, dostavio je dokumente o moskovskoj IT konsultantskoj agenciji NTC Vulkan, a novinari iz nekoliko publikacija, koji su radili sa izvorom, upravo su objavili članke koji otkrivaju sve detalje - procurele informacije dobile su ime Vulkan fajlovi.

Autentičnost fajlova potvrdilo je pet zapadnih obaveštajnih agencija i nekoliko nezavisnih kompanija za sajber bezbednost. Oni povezuju Vulkanov alat za sajber napade sa hakerskom grupom Sandworm, koja je dva puta uzrokovala nestanke struje u Ukrajini i poremetila Olimpijadu u Južnoj Koreji. Takođe se smatra da stoji iza lansiranja NotPetya, ekonomski najdestruktivnijeg malvera u istoriji.

Alat, kodnog imena Scan-V, skenira internet u potrazi za ranjivostima, čuvajući ono što otkrije za kasniju analizu i upotrebu u sajber napadima. Drugi, nazvan Amezit, opisan je kao alat za kontrolisanje onlajn informacionog okruženja i manipulisanje javnim mnjenjem putem metoda kao što su stvaranje lažnih profila na društvenim mrežama.

Još jedan sistem, Crystal-2V, je program obuke za operativce u kom su objašnjene metode potrebne za koordinaciju napada na vazdušnu, pomorsku i železničku infrastrukturu.

Izvor se obratio nemačkom listu Suddeutsche Zeitung nekoliko dana nakon invazije na Ukrajinu prošle godine i tvrdi da GRU, obaveštajna služba oružanih snaga Rusije, i FSB, federalna služba bezbednosti zemlje, "stoje iza" Vulkana.

"Ljudi bi trebalo da znaju opasnosti koja preti", rekao je uzbunjivač. "Zbog događaja u Ukrajini odlučio sam da ovu informaciju učinim javnom. Kompanija radi loše stvari, a kukavička ruska vlada nije u pravu. Ljut sam zbog invazije na Ukrajinu i strašnih stvari koje se tamo dešavaju. Nadam se da možete da iskoristite ove informacije da pokažete šta se dešava iza zatvorenih vrata".

Preko 5.000 stranica dokumenata datiranih između 2016. i 2021. godine takođe sadrže mejlove, interne dokumente, planove, budžete i ugovore. Rusija je više puta ciljala računarsku mrežu Ukrajine, ali nema definitivnih dokaza da su alati koje je kreirao Vulkan zapravo korišćeni u napadima.

Jedan od delova procurelih informacija, koji je posebno zabrinuo Amerikance, su ilustracije koje prikazuju potencijalne mete. Jedna od njih je mapa koja sadrži krugove širom SAD, koji navodno predstavljaju skupove internet servera, a druga pokazuje detalje nuklearne elektrane u Švajcarskoj. Tu je i dokument koji pokazuje da su inženjeri preporučivali Rusiji da ojača svoje sposobnosti korišćenjem alata za hakovanje, koji su ukradeni 2016. godine iz Nacionalne bezbednosne agencije SAD i postavljeni na internet.

Dokumenti ne sadrže verifikovane mete, zlonamerni softverski kod ili dokaze koji povezuju kompaniju sa poznatim sajber napadima.

Ruski hakeri su nedavno ukrali nacrte raketa Ilona Maska.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Donald

Još jedan neinteligentan fejk u nizu.

Lemi

A sada uzbunjivač objavi nešto što šteti Americi, poput Asandža, onda je on špijun, izdajnik. Aršini, aršini...

beogradska seljačina

voloĐimire, vas i Srba 200 miliona.

Najnovije

Uređaji

Testovi