percepcija ukusa

Reći će vam da li je piće dobro, a hrana pokvarena: Naučnici stvorili "elektronski jezik"

Autor Miloš B. Jovanović

Stručnjaci su uspeli da stvore neuralnu mrežu sposobnu da oponaša složene procese percepcije različitih ukusa, što je više od samo jezika kao organa

Izvor: Ilustracija, Shutterstock

Naučnici su uspeli da stvore novi "elektronski jezik" – sistem koji koristi veštačku inteligenciju (AI) za otkrivanje i analizu problema sa svežinom i bezbednošću hrane. Reč je o uređaju koji, na primer, može da razlikuje različite mešavine kafe, ali i da proceni kada su neka tečnost ili piće blizu kvarenja.

"Elektronski jezik" je zasnovan na tranzistorskom senzoru osetljivom, i sposobnom da detektuje, jone. On prikuplja informacije o jonima tečnosti i pretvara ih u elektronski signal koji računar potom može da obradi.

Senzor je taj koji ovde funkcioniše kao jezik, a veštačka inteligencija kao "gustatorni korteks" zadužen za analizu i tumačenje ukusa ("gustatorni korteks" je kod ljudi struktura mozga odgovorna za percepciju ukusa).

Istraživački tim sa Državnog univerziteta Pensilvanije je povezao svoj senzor sa veštačkom neuralnom mrežom i stvorio sistem koji, zahvaljujući programu mašinskog učenja (ML), oponaša način na koji ljudski mozak obrađuje informacije.

Elektronski jezik
Izvor: Penn State University

Cilj ovog projekta nije bilo samo stvaranje "veštačkog jezika", već pokušaj da se oponašaju složeni procesi percepcije različite hranu, odnosno ukusa, što je više od samo jezika kao organa, ističe vođa tima stručnjaka profesor Saptarši Das.

Istraživački tim je neuronskoj mreži prvo dao skup parametara za definisanje kiselosti tečnosti. Sa tim parametrima, neuralna mreža je postigla tačnost od oko 91 odsto. Međutim, kada je sistem dobio slobodu da sam definiše sopstvene parametre za analizu kiselosti, preciznost koju je postigao porasla je na preko 95 procenata. Time je "elektronski jezik" dokazao da sam može da se prilagodi i da naučiti kako da poboljša svoje performanse.

"Elektronski jezik" je potom testiran na različim vrstama pića, što je pokazalo njegovu sposobnost da razlikuje slična bezalkoholna pića ili mešavine kafe. Mogao je čak i da otkrije da li je mleko razblaženo, da kaže kada se voćni sok pokvario i da uoči štetne hemijske supstance u vodi.

Uspešni testovi pokazali su potencijal ovog uređaja u praktičnoj primeni za ispitivanje bezbednosti hrane i kontroli kvaliteta. Projekat razvoja "elektronskog jezika" detaljno je opisan u radu objavljenom u časopisu Nature.

BONUS VIDEO: