či(p)sta elita

Elitni Qualcomm donosi 40% bržu grafiku i gomilu AI-ja: Poznati prvi telefoni sa novim Snapdragon 8 Elite procesorom

Autor Miloš B. Jovanović

Novi CPU zasnovan je na istoj arhitekturi koju koriste Qualcomm-ovi procesori za laptop računare i opremljen sa dva izuzetno brza glavna i još šest jezgra sa boljom kombinacijom performansi i snage nego 8 Gen 3 čipa

Qualcomm Snapdragon 8 Elite
Izvor: Qualcomm

Qualcomm je upravo najavio svoj najnoviji flagship procesor – Snapdragon 8 Elite. Ubrzo su se pojavile i informacije i o prvim premijum modelima pametnih telefona koje će on pokretati.

Elite predstavlja prvu promenu (dela) imena linije premijum čipseta američkog proizvođača od 2021. godine, kada je prvi "Snapdragon 8 Gen" čip predstavljen. Poslednji, Snapdragon 8 Gen 3 lansiran je prošlog oktobra, a sada nam umesto "četvorike" stiže "elita".

Novi CPU zasnovan je na istoj Oryon arhitekturi koju koriste Qualcomm Snapdragon X Elite procesori za laptop računare. Opremljen je sa dva izuzetno brza glavna jezgra koja rade na 4,32GHz, kao i sa šest novih jezgra na 3,53Ghz koja čipsetu donose bolju kombinaciju performansi i snage nego kod prethodnika.

Čipset donosi Instant Wake funkciju, koja jezgrima omogućava izvršavanje instrukcija u trenutku i bez ikakvih zastoja, što obećava brže iskustvo u radu u odnosu na Gen 3 procesor.

Brzina i "tečnost"

Adreno grafika ima unapređenu arhitekturu, koja donosi veće brzine radnog takta, zatim 40 odsto veću brzinu prikaza (framerate) i 40 odsto bolji i efikasniji Ray Tracing u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 3 procesorom.

Teksture u igrama dosta su realističnije, kao i osvetljenje u 3D okruženjima, pa unapređeni GPU korisnicima donosi "tečnije" igranje igara, kao i kvalitetnije i duže igračko iskustvo.

A kako ni jedan novi flagship čipset ne može da bude lansiran bez pominjanja veštačke inteligencije, ni Snapdragon 8 Elite tu nije izuzetak pa njegova NPU jezgra donose povećanje AI performansi od čak 45 odsto.

Novi AI Engine, naravno, podrazumeva i podršku za novi Oryon CPU, pri čemu glavni procesor pomaže u pokretanju radnog opterećenja i preuzimanju radnih operacija, dok se AI Engine fokusira na zadatke veštačke inteligencije.

Snapdragon 8 Elite, očekivano, donosi nove napredne funkcije kamere, od kojih mnoge pokreće upravo AI. Veštačka inteligencija novog Snapdragon-a će tako biti zadužena za autofokus, ekspoziciju, balans bele boje i omogućiti istovremeno snimanje sa tri senzora od 48 megapiksela brzinom do 30 kadrova u sekundi.

A novi AI asistent može da "gleda" kroz kameru uređaja i da odgovara na pitanja o objektima iz okruženja.

Xiaomi, Honor i Relame

Xiaomi 15 serija pametnih telefona biće prva koja će tržištu predstaviti novi Snapdragon 8 Elite, saopštila je ta kompanija nakon što je Qualcomm zvanično najavio svoj novi čipset. Očekuje se da bi Xiaomi svoje nove telefone mogao da predstavi već sutra, odnosno u sredu 23. oktobra, javlja GSM Arena, kao i da će prvo biti lansirani 15 i 15 Pro, dok će model 15 Ultra stići kasnije.

Honor Magic7 i MagicOS 9.0 korisnicima će doneti "prvo NPU renderovanje grafike u realnom za mobilne igre", dok će generativna veštačka inteligencija biti korišćena i za smanjenje opterećenja grafičkog procesora, što obećava bolji kvalitet prikaza slike, saopštila je kineska kompanija.

I Realme GT 7 Pro, telefon koji će u Kini biti predstavljen već ovog meseca, a globalno već u novembru, na tržište stiže opremljen novim Qualcomm-ovim Snapdragon 8 Elite čipsetom.

BONUS VIDEO: