pikiraju utorak

I AI pogađao datum: Poznato kada će Apple lansirati iPhone 16?

Autor Miloš B. Jovanović

Zanimljivo je da se i ljudska i veštačka inteligencija, otprilike, slažu oko mogućeg datuma predstavljanja nove serije Apple pametnih telefona

Izvor: X / UniverseIce

I pored toga što je još uvek rano sa sigurnošću reći kada će Apple predstaviti svoj novi iPhone 16, postoje određeni obrasci koje ta kompanija prati, na osnovu kojih se može zaključiti koji bi da mogao da bude taj.

Nove pametne telefone iPhone 16 serije Apple će najverovatnije predstaviti na onlajn događaju u utorak 10. septembra. Taj datum predstavlja najbolju procenu zasnovanu na terminima zvaničnih lansiranja prethodnih iPhone-a u poslednjih 10 godina.

Zanimljivo, to je takođe i datum koji su predvideli neki od onlajn alata koji se koriste veštačkom inteligencijom, odnosno AI chatbot-ova.

S druge strane, ljudska inteligencija kaže da Apple telefone može da predstavi kad god hoće, ali da u praksi postoje ogromni logistički problemi oko puštanja na tržište miliona iPhone-a. Iako nije da Apple ne zna kako se to da radi, jer je isto radio mnogo puta.

Tu, međutim, ipak postoji neki obrazac, a on izgleda ovako: u poslednjih 10 godina, od 2013. i iPhone 5s do 2023, za predstavljanje novih telefona se favorizuje utorak. Šest iPhone lansiranja u tom periodu je održano u utorak, a ostala četiri u sredu.

Svi ti iPhone telefoni predstavljeni su u prvoj polovini septembra, a jedini veći izuzetak je bila iPhone 12 serija, koja je zbog kašnjenja u vreme pandemije kovida-19 predstavljena tek 13. oktobra.

Uglavno, kada sve to uzme u obzir, mogući datumi zvaničnog lansiranja iPhone 16 serije telefona su ili 3. ili 10. septembar, konstatuje Apple Insider.

Lansiranje telefona početkom septembra za Apple predstavlja dobar poslovni potez. Na taj način je moguće kupcima isporučiti milione uređaja, a zatim ponovo povećate potražnju za njima pred sezonu božićnih i novogodišnjih praznika.

BONUS VIDEO: