Strašno brzi

Stigli su M3 Apple računari: Šta se može kupiti za 7.200 dolara

Nova M3 serija čipova, novi MacBook Pro u dve veličine i novi iMac

Izvor: Apple

Hoće, neće, pa u krug. Tako se u par reči mogu opisati glasine koje su mesecima kružile. Međutim, hoće - i jeste. Apple je na "Scary Fast" događaju, inspirisanim Noći veštica, predstavio tri nova računara koje pokreće M3 serija čipova.

Nakon dve godine, gigant je konačno osvežio svoj iMac model, a ljubitelji moćnih laptopova dobili su nove MacBook Pro modele u dve varijante - sa dijagonalom ekrana od 14 i 16 inča. Pa, hajde da vidimo šta to novi računari imaju da ponude.

M3 serija čipova

Izvor: Apple

Apple je predstavio svoju najnoviju seriju M3 procesora - M3, M3 Pro i M3 Max. Ovi čipovi, izrađeni na najnaprednijem proizvodnom procesu od 3 nm, osim što su za jedan broj veći od aktuelne M2 serije koju će zameniti, istovremeno donose značajna unapređenja na polju performansi i efikasnosti.

Prvi put od prelaska na ARM procesore, Apple je počeo da razlikuje Pro i Max verziju čipa po broju CPU jezgara, pa M3 Pro dolazi u konfiguraciji sa 11 i 12 CPU, odnosno 14 i 18 GPU jezgara, dok M3 Max na raspolaganju ima 14 i 16 CPU, kao i 30 i 40 GPU jezgara. Osnovna verzija M3 čipa je dostupna sa 8 i 10 CPU, ali istim rasponom GPU jezgara.

Kako tvrdi Apple, M3 procesor je u odnosu na M1 oko 35% brži u CPU performansama, a oko 65% bolji u GPU zadacima. Ta razlika izgleda manje impresivno kada se uporedi sa M2 čipom, ali su CPU i GPU poboljšanja od 20% svakako značajna.

S druge strane, M3 Pro nudi 20% i 40% brže CPU i GPU performanse u odnosu na M1 Pro, dok M3 Max nudi ogromnu razliku od 50% i 80% u odnosu na prvu generaciju. Impresivne brojke, ali ostaje da se vidi da li je zaista tako u svakodnevnim zadacima.

GPU komponenta nove M3 serije je značajno unapređena, pa, između ostalog, prvi put nudi ray-tracing sa hardverskim ubrzanjem, a Apple obećava i značajno bolje korišćenje dostupne memorije. Dodatno, Neural engine sada nudi 60% bolje performanse, a tu je, konačno, i podrška za AV1 kodek.

Novi iMac sa M3 čipom

Izvor: Apple

Više od dve godine nakon predstavljanja prvog modela sa M procesorom, popularni iMac je sada unapređen osnovnom verzijom M3 čipa. Na to dodajmo Wi-Fi 6E i to bi bilo to od unapređenja. Vizuelno, novi iMac ne donosi ništa novo, čak ni boje nisu promenjene, a dijagonala ekrana je ostala na istih 24 inča.

Ovo je ujedno i najjeftiniji računar koji Apple predstavio na premijeri, pa će kupci koji žele da osete moć novog M3 čipa morati da izdvoje nepromenjenih 1.299 dolara za verziju sa 8 CPU i 8 GPU jezgara, 256 GB SSD, 8 GB RAM i 2 Thunderbolt porta.

Od M3 do M3 Max, ovo su novi MacBook Pro laptopovi

Izvor: Apple

Stigle su nove verzije 14-inčnih i 16-inčnih MacBook Pro laptopova koje pokreće M3 serija čipova, a tu je nova boja - Space Black.

Osnovna verzija M3 procesora je rezervisana samo za 14-inčni MacBook Pro, a oni koji se odluče na ovu verziju podrazumevano dobijaju varijantu čipa sa 10 GPU jezgara, čija je početna cena 1.599 dolara. S druge strane, na oba modela možemo pronaći M2 Pro i M2 Max čipove, s tim da samo 16-inčni laptop može biti opremljen najmoćnijom verzijom M2 Max procesora, sa 16 CPU i 40 GPU jezgara.

U osnovnim verzijama sa M2 Pro čipom, 14-inčni model dolazi sa 11 CPU i 14 GPU jezgara, 512 GB SSD i 18 GB RAM, dok je broj jezgara na većem modelu 12 i 18, uz istu memorijsku konfiguraciju. Početne cene ovih uređaja su 1.999 i 2.499 dolara.

Izvor: Apple

No, ukoliko se okrenemo najboljem što Apple u ovom momentu ima da ponudi, cena MacBook Pro laptopova sa M3 Max procesorom iznosi 3.199 i 3.499 dolara u zavisnosti od veličine ekrana, a kupci ovih modela će na raspolaganju imati 14 CPU i 30 GPU jezgara, 36 GB RAM i 1 TB SSD. Ukoliko novac nije problem, najskuplja verzija 16-inčnog laptopa košta vrtoglavih 7.200 evra, a kupci dobijaju M3 Max sa 16 CPU i 40 GPU jezgara, 128 GB RAM i 8 TB SSD.

Svi novi MacBook Pro laptopovi poseduju impresivne Liquid Retina XDR ekrane, sa podrškom za prikaz HDR sadržaja i izuzetno visokim nivoom osvetljenja. Paneli mogu da se osvetljavaju do maksimalnih 1.600 nita, s tim da je gledanje SDR sadržaja ograničeno na 600 nita.

Dodatno, kupcima je na raspolaganju 1080p FaceTime kamera za video pozive, a Apple tvrdi da autonomija MacBook Pro uređaja dostiže 22 sata upotrebe.