Uređaji

KASNE U ODNOSU NA KONKURENCIJU: Tek 2022. godine izbacuju prvi 5 nanometara čipset!

Uskoro ćemo znati i više informacija!

Izvor: Mondo / MediaTek

Kako stvari stoje, tajvanska kompanija MediaTek će tek 2022. godine pustiti u prodaju svoj prvi čipset izrađen u tehnologiji od pet nanometara.

Ta kompanija će uskoro predstaviti Dimensity 1200 i 1100, ali su oni napravljeni u tehnologiji od šest.

Upravo te čipsetove će koristiti kompanije Oppo i Vivo, iako postoje naznake da će ih i Redmi upotrebiti. Pretpostavlja se da će najverovatnije izaći tokom prvog tromesečja ove godine. Očekuje se da će MediaTek u prvom kvartalu 2022. godine pustiti u prodaju Dimensity 2000 čipset 5nm. Pomenute kineske kompanije će prvi koristiti taj čipset, kao i telefoni Honor kompanije (Honor V40 će napajati Dimensity 1000+, čime je završena Kirin era).

Dimensity 2000 će možda postati prvi čipset te porodice koji će da usvoji jezgro visokih preformansi Cortex-X.  Da budemo precizniji. biće u pitanju ARM Cortex X2, odnosno jezgra Cortex-A79 CPU i Mali-G79 GPU, koji će biti predstavljeni do kraja ove godine, što nije loše, jer sadašnja konkurencija koristi jezgra X1 generacije, pa će MediaTek odmah skočiti na novu, aktuelnu u tom trenutku.

A79 je nosio kodni naziv Matterhorn, a sa njim se očekuje blaži rast preformansi u odnosu na A78, (u odnosu na A73 će biti brži 2,5 puta). Još jedan projekat se naziva Makulu, a on je do 30% brži od A78. Još uvek nije poznato da li će ono biti deo X2 jezgra, verovatno ne pošto se očekuje da proizvodnja istog počne tek za dve godine. On će u potpunosti da obustavi podršku za 32-bitni sistem, te će pokretati aplikacije u 64-bita, prenosi GSMArena.

Moraćemo da sačekamo do 20. januara za više informacija kada će MediaTek predstaviti svoje nove čipsetove.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.