Uređaji

SAMSUNG PREDSTAVIO NOVI ČIPSET: Hoće li Exynos konačno prestići Snapdragon?

Prvi telefoni sa ovim čipsetom izlaze početkom naredne godine.

Izvor: MONDO / Samsung

Kompanija Samsung je konačno predstavila novi čipset sledeće generacije!

Upoznajte Exynos 1080, prvi njihov proizvod koji je izrađen u tehnologiji od 5 nanometara (nm)EUV FinFET.

Exynos 1080 je duhovni naslednik Exynos 980 čipseta. Samsung je odlučio da novi čipset ima osmojezgarni procesor koji se sastoji od jednog 2,8 GHz (gigaherca) Cortex-A78 jezgra, tri 2,6 Cortex-A78 GHz jezgra, kao i sa četiri 2,0 GHz Cortex-A55 jezgra. Za GPU, odnosno grafiku, je zadužen Mali-G78 MP10.

Treba istaći da ovaj čipset obiluje podrška za 5G mrežu, te da Exynos 1080 poseduje podršku za Sub-6GHz mrežu i mmWave 5G. Pored toga, Exynos 1080 će imati i opciju da se povežete na Bluetooth 5,2, Wi-Fi mrežu, kao i na radio stanice.

Kada su u pitanju fotografije, Exynos 1080 podržava jednu kameru do 200 megapiksela (MPx) ili dual kamere sistem sa 32 MPx + 32 MPx senzorima, dok video snimci idu do 4K rezolucije na 60 frejma po sekundi (FPS).

Izvor: MONDO / Samsung

Da doživljaj bude potpun, biće omogućena podrška za WQHD+ rezoluciju koja će imati stopu osvežavanja do 90 herca (Hz) ili Full HD+ sa 144 Hz osvežavanjem ekrana! Ovaj čipset podržava LPPDR4x i LPDDR5 RAM i UFS 3.1 skladište.

Prvi telefoni koji će izaći sa Exynos 1080 čipsetom su najavljeni za početak naredne godine. Tokom predstavljanja održanog u Kini, Samsung je otkrio da će telefon Vivo X60 biti prvi uređaj sa ovim čipsetom, kao što je pređašnja verzija tog telefona prva koristila Exynos 980.

Izvor: MONDO / Samsung

Treba istaći da su MediaTek i Qualcomm već predstavili svoje čipsete za sledeću generaciju telefona!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / GSM Arena)