Uređaji

Stigla SILIJA i druge nove opcije na P40 telefone (FOTO)

Digitalna pomoćnica stigla u Srbiju zajedno sa novim opcijama kamere, pretrage, sigurnosnim i bezbednosnim unapređenjima.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ako u Srbiji i regionu koristite Huawei P40 i Huawei P40 Pro telefone imamo lepe vesti.

I kod nas je stiglo ažuriranje softvera, koje dodaje nove opcije na ove telefone.

Na Huawei P40 Pro telefonima učitava se ažuriranje oznake 10.1.0.131 (C432EBR4P1), koje nasleđuje nedavno ažuriranje oznake 10.1.0.131, koje je donelo HUAWEI Assistant opciju u prvom izdanju.

Huawei Assistant zove se Celia (Silija) i u Srbiji trenutno ima pet test opcija:

  • AI Lens (skener kodova, instant prevod kamerom, kupovinu kroz objektiv kamere, brojač kalorija putem kamere, identifikovanje objekata preko kamere)
  • AI Touch (zadržite dva prsta preko objekta na ekranu da biste ga automatski pretražili, identifikovali i kupili)
  • AI Tips (početni ekran s leve strane u kojem se nalaze vesti za berze, letove i putovanja, sportski rezultati, vreme, dužina trajanja korišćenja aplikacija, odabrane vesti po interesu korisnika, upotreba podataka mobilne i Wi-Fi mreže)
  • AI Search (brza pretraga beležaka, datoteka, e-mail poruka, kalendar unosa, kontakata, optimizatora funkcija i menija podešavanja za bilo koji unos) i
  • TODAY ekran (sadrži Squid aplikaciju sa odabranim vestima, koje zanimaju korisnika telefona).

Celia se aktivira nakon komande “Hey, Celia“, nakon čega se izgovara komanda, pomoću kojih se glasom upravlja telefonom - prognoza vremena, aktivacija pojedinih opcija, pozivanje bez dodira telefona, prevod, zakazivanje sastanka, slanje mejla i druge. Sve ove opcije dostupne su i u Srbiji, ali na engleskom jeziku trenutno.

Huawei Hey Celia glasovni asistent video (MobIT)
Izvor: HuaweiBlog

Pored Celia Assistant glasovnog asistenta u Srbiji je dostupno i ažuriranje, koje unapređuje kvalitet kamere.

Osim poboljšanja karakteristika boja, detalja i uopšte kvaliteta slike dodaje se nova opcija prozora u prozoru prilikom zumiranja iznad 15x, koja pokazuje koji deo kadra se zumira i vrlo je zgodna zbog podrhtavanja kadra tokom visokih vrednosti zuma tokom fotografisanja (zumiranje u video snimcima ide do 10x i ova opcija nije potrebna tokom snimanja).

Huawei P40 Pro po oceni DxO Mark tima ima ubedljivo najbolju kameru među mobilnim telefonima.

Najnovije ažuriranje ima čak 820 MB i pored pomenutih unapređenja integriše i zanimljivu opciju Petal Search. Novi način pretrage razvijen u kompaniji Huawei, zajedno sa kompanijom Microsoft integriše pretragu svih Android prodavnica, osim Google Play i omogućava instalaciju aplikacija direktno iz pretrage.

Takođe, Petal Search omogućava pretragu svega u telefonu - svih opcija i aplikacija, ali nudi i pretragu veba i lični prostor, u kojem se može pregledati lista pretraga, uključiti anonimna pretraga, pristupiti folderu sa preuzetim datotekama iodabrati jezik pretrage i uključiti bezbedna pretraga.

Petal pretraga je izašla iz BETA faze i više ne postoji kao samostalna aplikacija, nego je integrisana direktno u softver telefona, pa se može aktivirati i njen vidžet za početne ekrane i najbolji je način instalacije Android aplikacija za Huawei telefone, jer sadrži direktne linkove do aplikacija u verifikovanim Android prodavnicama (APKPure i druge).

Poslednja, ali ne i manje značajna karakteristika ovog ažuriranja je bezbednosno ažuriranje i primena sigurnosnih Android zakrpa na nivou 1. maja.

Da proverite dostupnost ažuriranja pratite putanju: Podešavanja >Sistem i ažuriranja >Ažuriranje softvera >Potraži ažuriranja.

Da li ste vi već dobili ažuriranje softvera?