Uređaji

iPhone Boot ROM greška zabrinjava sve korisnike, evo prave istine o tome!

Otkrivamo koliko je najnoviji Apple propust zaista opasan po stotine miliona korisnika iPhone uređaja i da li ona može da se iskoristi protiv njih.

iPhone Boot ROM greška, koju je kompanija Apple nenamerno napravila, daje izvesne maliciozne mogućnosti zlonamernim korisnicima, koje bi mogle da ugroze bezbednost korisnika iOS uređaja - iPhone ili iPod i još nekih.

S obzirom na to da nam se javilo dosta korisnika, koji brinu zbog nedavno omogućenog jailbreak rešenja i propusta za sve iPhone uređaje od iPhone 4S naovamo, sve do iPhone XS Max modela, kontaktirali smo stručnjake u vezi sa ovim i raspitali se o tome koliko je zaista moguće da se izvede masivan napad na iPhone korisnike i kako bi to uopšte i moglo da se izvede.

Evo šta su nam odgovorili iz ruske kompanije za sajber bezbednost:

Još uvek nije najjasnije na koji način maliciozni korisnik bi mogao da bude u mogućnosti da iskoristi uočenu grešku za napad masivnih razmera. Ovo je još manje moguće zato što greška zahteva da fizički pristup uređaju i ciljan napad. U svakom slučaju, pojava jailbreak-a kao što je ovaj može se iskoristiti za povećanje broja softvera ili napad dizajniranog za uhođenje iOS uređaja tj. korisnika. Ovo ranije nije bilo moguće u tolikom obimu zbog nedostatka lako dostupnog i široko rasprostranjenog jailbreak rešenja na tržištu. Kako ovo nije više slučaj, savetujemo svim korisnicima iOS uređaja da naprave novu, jaku lozinku na svojim iOS uređajima - idealno bi bilo onu sa slovima, brojevima i drugim elementima jake lozinke“, rekao je Mihail Kuzin, bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky za MONDO.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.