Evo robota koji će vam raditi kućne poslove! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo robota koji će vam raditi kućne poslove!

Robot skuplja stvari umesto vas i pomaže vam!

  Izvor: AP Photo/Eugene Hoshiko

Agencija AP navodi da je HSR, što je engleska skraćenica za "robota za podršku ljudima", opremljen jednom mehaničkom rukom koja može da uhvati objekte raznih oblika i veličina, a može i da kupi manje stvari - uz pomoć malenog usisivača.

Robot nije osmišljen za druge radnje, osim što na glavi ima kompjuterski panel radi povezivanja sa internetom. Korisnik može da pristupi robotu sa drugog kompjutera i da ga koristi poput kamere mobilnog telefona.

HSR je visok 135 centimetra, ima na sebi nekoliko kamera, uključujući dve na glavi koje liče na oči, kao i senzore na telu. U stanju je da se tiho kreće u svim pravcima. Za razliku od robota po fabrikama za proizvodnju automobila, HSR ima udove i klešta koji su napravljeni tako da nikog ne mogu da povrede, ali mogu da podignu stvari koje su teške do 1.2 kilograma. Tvorac robota, Kuići Ikeda iz Japana, veoma je uveren da će HSR naći upotrebu u svakodnevnom životu, po domaćinstvima.

Prema njegovim rečima, koristi od njega imaće ljudi sa posebnim potrebama, kao i stariji ljudi, pošto je saginjanje radi podizanja stvari sa poda predstavlja veliku poteškoću za sve koji imaju probleme sa kičmom kao i druga oboljenja koja sprečavaju savitljivost tela. "Mada može da radi samo taj jednostavni posao kupljenja stvari, on već sada usrećuje ljude sa posebnim potrebama. Tek smo počeli s njim, ali želimo da ga bude po kućama", rekao je Ikeda na izložbi tehnologije za medicinsku negu u gradu Jokohama, jugozapadno od Tokija.

Gotovo 40 odsto Japanaca će do 2060. godine imati 65 godina, a i ostatak razvijenog sveta će slediti taj obrazac. Firma Tojota u tome vidi priliku za zaradu. Ova firma je osnovni koncept HSR-a predstavila 2012. godine. Novi, dorađeni model, najavljen je ovog meseca, i spreman je da sledeće godine uđe na univerzitete, u institute za istraživanja i u kompanije. Partnerstva sa njima su potrebna za razvoj njegovih mogućnosti, kako bi što je pre moguće mogao da se koristi u domaćinstvima.

Problem je cena robota, pošto je za njeno obaranje potrebna masovna proizvodnja. Tojota ne želi da kaže koliko robot sada košta.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi