Samsung i Apple sarađuju na izuzetnom projektu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung i Apple sarađuju na izuzetnom projektu!

Žele da transformišu mobilnost kakvu znamo i to bi moglo vrlo lako da im pođe za rukom!

  Izvor: MONDO portal.

 Foto: MONDO portal (izvori: Apple Press images i Samsung Mobile Images).
Foto: MONDO portal (izvori: Apple Press images i Samsung Mobile Images).
Izvor: MONDO portal.

Proizvođači elektronske opreme Apple i Samsung pregovaraju sa telekomunikacionim firmama o predstavljanju standardizovane elektronske SIM kartice, e-SIM kartice, koja se koristi u mobilnim telefonima za skladištenje informacija, koja bi mogla da konkuriše klasičnim SIM karticama francuske firme Gemalto specijalizovane za digitalnu bezbednost i potpuno ih postisne sa tržišta objavio je The Financial Times, a preneo portal Engadget.

Kada se pojavio Apple iPad Air 2 tablet svi su pričali o novoj Apple SIM "kartici", koja omogućava lako prebacivanje između telekomunikacionih operatera pritiskom na jedno dugme, a ne klasičnim putem - menjanjem kartica! To znači da ne moramo da brinemo o tome da li je kupljeni uređaj zaključan na bilo koju mrežu, niti će nas na to operateri prisiljavati i omogućava lako prelaženje s mreže na mrežu, bez potrebe za menjanjem SIM kartice.

Tokom premijere iPad Air 2 tableta, koji je najtanji tablet na svetu (zvanično), Apple nije spomenuo, ali je do te informacije portal "Independenta" svakako došao -  tablet ima reprogramabilnu e-SIM karticu koja će omogućiti brzo prebacivanje s jedne mreže na drugu. Korisnik u svakom trenutku ima moć da izabere mrežu ili tarifu koja mu odgovara i koristi je dok ne poželi nešto drugo. Za sada ova funkcija na iPad Air 2 tabletu radi na teritoriji SAD i Velike Britanije i to na mrežama AT&T, T-Mobile, Sprint i EE.

 Apple iPad Air 2.
Apple iPad Air 2.
Izvor: Promo.

Danas, o takvim mogućnostima pregovaraju Samsung i Apple zajednički sa GSMA (svetskom GSM asocijacijom), kako bi se ta opcija omogućila svim korisnicima širom sveta. "Takve informacije javljaju se na tržištu svakih tri do šest meseci i mislimo i dalje da tehnologija e-SIM ne bi trebalo da utiče na Gemalto, čak bi mogla da ima pozitivan efekat na kompaniju", objasnio je jedan od analitičara iz francuske firme specijalizovane za pružanje finansijskih usluga, Kepler Ševre. Vrednost akcije Gemalta opala je u poslepodnevnim satima na Pariskoj berzi za 4.5 odsto, na 79.39 evra, na dan objave ove informacije.

Brzina razvoja ovog standarda zavisiće isključivo od brzine kojom će ih mreže i operateri širom sveta koristiti, a Samsung i Apple smatraju da bi prvi uređaji sa samo e-SIM karticama mogli da se pojave već u prvoj polovini 2016. godine. To bi neznatno smanjilo troškove proizvodnje telefona i tableta, ali bi dalo značajan doprinos dizajnu i iskorišćenju unutrašnjeg prostora.

Pišite nam u komentarima da li biste voleli da koristite ovako nešto na svom tabletu ili telefonu. Čekamo vas i na Facebooku, Twitteru i instagramu!

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi