Ne nasedajte na SMS prevaru - uzeće vam pare! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne nasedajte na SMS prevaru - uzeće vam pare!

Premijum SMS servis dovodi korisnike Androida u zabludu da im je telefon zaražen i uzima im pare da bi im očistio uređaj.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Krstarite vi tako netom preo svog Android telefona ili tableta, kad ono "izleti" poruka ničim izazvana - "Vaš telefon možda ima 4 virusa! SKENIRAJTE ga odmsh"! Osim ukoliko već niste planrali da kupite antivirus softver, NARAVNO da nećete kliknuti na poruku (pogledajte galeriju iznad) i NARAVNO da nećete poslati SMS da biste skenirali svoj telefon "zaražen" virusima, jer, ako to uradite platićete debelu globu za svaki SMS koji primite, ali i pošaljete.

Evo šta se zapravo dešava.

Premijum SMS servis, u ovom slučaju 3663, koristi se "ako prođe, prođe" metodom i "pop up", odnosno iskačućim porukama, koje se prikazuju Android korisnicima tokom surfovanja internetom. Nasumično odabranom korisniku iznenada se prikaže poruka o zaraženom telefonu, ponudi se da slanjem SMS poruke skenira telefon i nakon slanja SMS-a stiže i kod za preuzimanje antivirus programa, nakon čega počinje naplata "PREMIUM" SMS servisa.

Iako se nakon slanja poruke korisniku isporučuje legalan i dobar antivirus klijent za Android, korisnik se konstantnim dovođenjem u zabludu da mu je uređaj možda inficiran "mami" da pošalje SMS. U jednom trenutku (vidi se i to u galeriji na početku ove vesti) isporučilac servisa čak tvrdi da je uređaj INFICIRAN, iako to on nije u stanju da dokaže niti da zna. Pritom, nijednom se nigde ne spominje da će se SMS poruke naplatiti, a korisniku se ne ostavlja ni slobodna volja da prihvati Uslove poslovanja, nego su oni već potvrđeni. Na kraju, ako korisnik pošalje SMS nema mu druge, nego da plati poruke koje šalje i prima, bez obzira na to što je dovođenjem u zabludu pristao na korišćenje servisa.

Tek sitnim slovima, na poslednjem koraku pred slanje SMS poruke, skroz u dnu displeja, teško dostupno (korisnici s manjim displejima neće ni videti da ovaj deo postoji, jer da bi do njega došli moraju da skroluju nadole), stoji objašnjenje koje kaže:

Dakle, isporučilac SMS servisa 3663 NE MOŽE pouzdano da zna da je vaš Android inficiran ili zaražen, NE MOŽE da tvrdi da vam je antivirus softver koji prodaje potreban, ali će vam NAPLATITI SVE PORUKE koje pošaljete i primite na svoj Android. Cena svake poruke je 180 dinara (plus PDV) i primaćete ih nekoliko puta nedeljno. Ukoliko želite da se odjavite morate da pošaljete STOP na isti broj i ta poruka će se, takođe naplatiti. Sadržaj SMS poruka je isti za sve pretplatnike i sadrži informacije i savete u vezi sa privatnošću i bezbednošću Android uređaja i korisnika. Ovaj SMS servis je pretplatnički, što znači da će vam se poruke isporučivati i naplaćivati do momenta odjave.

Dakle, ako imate problema sa virusom na Androidu ili sumnjate da biste mogli da imate zaražen telefon, okrenite se nekoj besplatnoj alternativi, skenirajte uređaj nekim pouzdanim rešenjem iz Google Play prodavnice, a ovaj SMS Antivirus slobodno zaobiđite - u širokom luku! Priređivač SMS servisa je poljska firma iz Varšave, a osim na ovaj način "širi" se i preko reklama u besplatnim aplikacijama, na isti način - upozorenjima o zarazi.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA