Ko će brinuti o Facebook profilu kad umremo? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će brinuti o Facebook profilu kad umremo?

Birajte pažljivo, jer ćete uskoro imati i tu mogućnost!

 Izvor: Getty Images Peter Rainier Ehrhardt.

Možda zvuči bizarno, ali Facebook već neko vreme razmišlja o promeni načina postupanja sa profilima preminulih korisnika. Wall Street Journal je došao do podataka da će uskoro svaki od korisnika Facebooka za života moći da odluči ko je osoba koja će brinuti o njegovom profilu kad dođe "onaj" dan.

Odavanje počasti na Fejsu

Profili preminulih korisnika mogu se "ovekovečiti" odnosno može im biti "odata pošta" na Facebooku, što se zove i "memorijalizacija". Odavanje počasti može da zatraži svaki korisnik Fejsa, ali se mora proći vrlo striktna procedura, koja čeka OVDE.

Do sada su profili preminulih korisnika ostajali zaključani i nisu im mogli pristupiti korisnici koji nisu bili prijatelji sa preminulim. To se nakon 21. februara 2014. promenilo i, ukoliko je korisnik svoj sadržaj za života ostavio pod oznakom "Javno" tj. da svi mogu da ga vide, tako je i bilo. To je značilo da se profili preminulih korisnika pojavljuju u pretrazi i da su mogli da ih gledaju i lica koja sa preminulom osobom nisu bila prijatelji. Ti profili su ozačeni kao "ovekovečeni", tako da drugi korisnici znaju da gledaju profil preminulog korisnika. Ukoliko je profil bio "zaključan" pre smrti tako je ostajalo zauvek.

Ipak, i ovo se sad menja. Uskoro će o profilu preminulog brinuti odabrana osoba. Ta osoba neće moći da pristupi privatnim porukama preminulog, da menja objavljene postove pre smrti korisnika, kao ni da menja postove drugih korisnika na profilu. S druge strane moći će da objavljuje nove statuse, kao i fotke, ali i da prihvata zehteve za prijateljstvo, menja profilnu i sliku pozadine i brine se da profil uvek izgleda uredno i "čisto".

Da biste odabrali osobu koja će voditi Facebook profil nakon vaše smrti, jednom kada ova opcija bude svima dostupna, idite u Settings, Security, Legacy Contact na dnu stranice i upišite ime. Pazite ko će to biti, jer možete da izaberete samo jedno ime i ne možete ga naknadno menjati. Ako nekim slučajem ne stignete da upišete ime osobe na Fejsu, a setite se i zadužite nekoga u testamentu za održavanje profila, ne brinite - neka samo neko to javi u Facebook i ta osoba će preuzeti profil!

Da li odabrana osoba može da odbije svoju "dužnost" nije razjašnjeno...

Facebook je na desetogodišnjicu postojanja uveo i "Look Back" video kompilacije, koje će sada moći da se zatraže i za preminule korisnike. To su montirani snimci u trajanju do jednog minuta, koji sadrže najbolje slike, najlajkovanije statuse i druge objave koje su nastale za života preminulog korisnika. Ovakve video klipove moći će da zatraže samo prijatelji preminulih korisnika, i to ako ispune OVE kriteijume.

Pratite nas i na Facebooku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi