Windows 10: Besplatan za PC, stiže i na telefone! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows 10: Besplatan za PC, stiže i na telefone!

Microsoft je predstavio najnovije Windows 10 mogućnosti: besplatan za nadogradnju, Spartan pregledač, bolje igranje, univerzalne aplikacije i dostupnost na telefonima. Pogledajte sve detalje!

 Izvor: Promo.

U svom kampusu, u Redmondu, gde je i centrala kompanije, Microsoft je dalje predstavio nove Windows 10 opcije i upoznao nas bliže sa novitetima koji su najavljeni krajem prošle godine. Možda bi bilo dobro da pre čitanja ovog teksta pročitate Windows 10 - Odgovori na pitanja, koji je MobIT ekskluzivno saznao direktno od Microsofta.

Windows 10 je potpuno nov OS, ali deluje "tako poznato" ako ste koristili Windows 7 ili Windows 8.1, koji će konačno objediniti jedan operativni sistem za sve platforme - kompjutere, laptop računare, hibridne uređaje, tablete, mobilne telefone, konzole, velike panele i internet stvari (Internet of Things).

Zvanično, događaj koji je organizovala Microsoft kompanija je nazvan Windows 10: Next Chapter, odnosno Windows 10: Sledeće poglavlje.

Konferenciju je otvorio Teri Majerson, koji je podsetio sve posetioce u Redmondu, ali i one koji su događaj pratili onlajn, preko direktnog linka, da je Windows 10 najveća stvar Microsofta u poslednje vreme, da će objediniti sve uređaje, "ispeglati" korišćenje mišem, tastaturom i na dodir, omogućiti nove stvari i poboljšati ono što nije valjalo u prethodnim generacijama sistema. Majerson je naglasio da će Windows 10 biti i najjači "enterprajz" proizvod među svim Windowsima do sada!

Windows Insider program je odlično startovao i korisnici prvih Windows 10 verzija poslali su nekoliko stotina hiljada povratnih informacija, koje su pomogle da Windows10 bude još bolji!

Windows 10 ukratko se može predstaviti preko:
- VIZIJA: Windows 10 je nova era ličnog računarstva, kako kod kuće, tako i na poslu
- STRAST: Windows 10 će ohrabriti ljude da prave velike stvari
- LAKO DOSTUPAN: Windows 10 će se lako instalirati preko Windowsa 7 i 8/8.1.

VideoWindows 10

Windows 10 za PC, laptop i hibridne računare

Windows 10 će prve godine (nije detaljnije objašnjeno) biti besplatan za sve legalne korisnike Windowsa 7, Windowsa 8.1 i Windows Phone 8.1 uređaja, što znači da će svi koji imaju ove sprave moći besplatno da ga nadograde!

Start meni Windowsa 10 moći će da se proširi na ceo ekran! To znači da ćemo, osim klasičnih stavki koje imamo u Windowsu 7 imati i Live Tiles (žive pločice) koje sad imamo u Windowsu 8 ili 8.1 sistemu.

Džo Belfiore je, demonstrirajući nove opcije Windowsa 10 pokazao i da će se Action Center sada pokretati sa desnim svajpom, odnosno prevlačenjem prsta s esne strane.

Transformacija uređaja je lakša uz Continuum, opciju koja prepoznaje kada je potrebno da se koriste miš i tastatura, a kada opcije na dodir. Ovo je odlično za laptop uređaje sa oba načina korišćenja i hibridne uređaje, kakvih je sve više.

Stigla je i Cortana! Recite "Hej, Cortana" svom Windows 10 PC uređaju i sve ono što možete da radite na Windows Phonu moći ćete i na bilo kom računaru, tabletu ili hibridnom uređaju. Cortana sad ima notes, svoju beležnicu i početnu stranicu na kojoj se nalaze sve one stvari koje ona zna i može da vam završi. Sada je Cortana integrisana sa pretragom lokalnog diska, OneDrive obbaka i drugih lokacija, tako da može da pronađe sve ono što ste pravilno označili, a nalazi se u računaru.

Windows 10 za tablete i telefone

Za nekoliko meseci stići će Windows 10 za tablete i telefone sa dijagonalom ekrana manjom od osam inča, a na konferenciji je prikazan još uvek nezavršen izgled početnog ekrana i nekih od aplikacija, uključujući novu tastaturu.

Džo Belfiore prikazao je gotovo identičan početni ekran, ali sa novom pozadinom - sad Windows 10 mobilni uređaji mogu sliku po izboru korisnika da koriste kao pozadinu za početni ekran na klasičan način, kao što to mogu drugi sistemi ili Windows na PC-ju.

Žive pločice sa živim folderima su i dalje tu, ali je promenjen, donekle, izgled ekrana sa instaliranim aplikacijama, a lista nedavno instaliranih programa i igara stavljena je na vrh interfejsa.

Na poruke se u Windowsu 10 za telefone može odgovoriti preko "pop up" prozora iz bilo koje aplikacije, preko pločice, koja se pojavljuje na vrhu ekrana, gde se sad pojavljuju obaveštenja.

Tastatura je prilagodljiva što se veličine tiče, plutajuća je i može se pomerati po ekranu telefona, a na Lumia 1520, koji je korišćen za demonstaraciju radi odlično (šest inča ekran).

Poboljšana je i Skype aplikacija, koja omogućava bolje dopisivanje, a omogućena je i bolja integracija tekstualnih i servisa za pozivanje.

Univerzalne aplikacije

Microsoft je spremio i čitav set aplikacija koje će jednako dobro raditi na svim Windows 10 uređajima. Recimo, OneDrive će omogućiti automatsku sinhronizaciju slika i sadržaja na svim uređajima, kao i ulepšavanje, odnosno korekciju fotografija koje se prebacuju u cloud. Tako će, recimo, ispeglati nepravilnosti ili odstraniti crvenilo očiju nastalo korišćenjem blica. Ove opcije moći će da se isključe ili manuelno podese prema ukusu korisnika. Ove OneDrive mogućnosti radiće u sprezi sa novo Photos aplikacijom.

Sprema se i potpuno novi Office za Windows 10 uređaje, uključujući mobilne telefone i tablete. Word, Excel, PowerPoint, OneNote i druge aplikacije automatski se prilagođavaju veličini displeja na kojem se pokreću pružajući korisniku uvek isto, poznato iskustvo upotrebe.

People aplikacija će omogućiti lako započinjanje običnog ili Skype poziva, slanje poruke ili mejla, kao i prikazivanje još više opcija u listi kontakata.

Stiže i nova aplikacija Outlooka i koja će pisanje poruka vršiti kroz Word u pozadini. Pokret svajp udesno brisaće mejl, a svajp ulevo će izvršiti njeno označavanje zastavicom.

Novi pregledač interneta - PROJECT SPARTAN

Microsoft pregledač o kojem svmo već imali priliku da vam pišemo, ali nezvanično, napisan je za novi internet, koji se konstantno menja. Ima novi interfejs, nove tabove, radiće na telefonima i računarima i pojaviće se u narednim mesecima, ne u sledećoj "build" verziji.

Spartan donosi tzv. direktno "komuniciranje" sa vebom, pa je moguće crtati po internet pregledaču, dodati komentar i podeliti sve zajedno na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Kad se napiše ili komentariše nešto (olovkom ili prstom ne touchscreenu) stranica se zamrzava, "seli" se u OneNote aplikaciju ili se jednostavno kopira u klipbord i odatle se može deliti na društvene mreže, mejl ili u Cloud servise.

Čitanje interneta je postalo jednostavnije, jer je dodata Reading opcija, koja omogućava da se internet strana standardizuje šro se izgleda tiče i prikaže u obliku Word fajla, recimo, kako biste je kasnije lakše pročitali. Pravi se i Reading Lista svih sačuvanih strana (poziva se desnim svajp pokretom) i omogućeno je čitanje i kada je internet veza nedostupna.

Cortana je ubačena i u Spartan (kodno ime novog pregledača). Ona odgovara na pitanja, dopunjava pretragu, savetuje gde da se jede, prolazi, recimo kroz jeovnik restorana u kojem se nalazite i bira jelo za vas u zavisnosti od stanja vašeg organizma i specifičnih zahteva (alergije, dijete i slično).

Igranje na Windowsu 10

Fil Spenser, direktor Xbox i gejming divizije, je ispričao šta to novo Windows 10 donosi na polje igara. Za početak to je nova Xbox aplikacija, koja na svim uređajima bolje spaja igrače, bolje ih umrežava na društvenim mrežama, omogućava instant notifikacije i omogućava četovanje i razgovore dok igraju igre ili razgovore i dopisivanje na klasičan način.

DirectX 12 omogućava bolje igranje na istim mašinama, bez ikakvog ulaganja u novi hardver. Ovo će omogućiti igranje novijih igara na starijim mašinama i bolje gejmersko iskustvo sa više detalja u igrama na već dobrim mašinama. Takođe, DirectX 12 će igre sa Windows 10 PC-ja omogućiti i na mobilnim platformama. Ono što je najbolje jeste to što će igrači trošiti manje "baterije" kako bi se kvalitetnije igrali, jer će DirectX 12 doneti i bolju optimizaciju potrošnje energije.

Windows 10 omogućava istovremeno igranje protiv igrača sa Xbox One konzola, multiplejer ili ko-op igre (iste, naravno), ali i striming igara, odnosno igranje Xbox One igara na bilo kojem Windows 10 uređaju.

Windows 10 u novom izdanju za Windows Insider program pojaviće se do kraja januara. Windows 10 za telefone pojaviće se do 10. februara, a sve opcije će biti omogućene u narednim mesecima, kako se "build" verzije Windowsa 10 budu razvijale.

Da li vam se sviđaju najavljene novosti, kao i šta vi mislite o njima recite nam u komentarima  i na našem MobIT Facebooku!

Uskoro očekujte video i galeriju slika Microsoft Windows 10.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi