Roboti će braniti Rusiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti će braniti Rusiju

Rusi trenutno razvijaju robote koji izgledaju kao mali tenkovi kojima će na daljinu upravljati ljudi, ali buduće generacije ovih vojnih robota biće mnogo naprednije i opasnije.

  Izvor: Ministarstvo odbrane Rusije

Velike svetske sile izgleda ne planiraju da prestanu da ratuju, ali ono na čemu rade je smanjenje žrtava, makar kada je u pitanju vojska. Kako bi smanjili ljudske žrtve, pojedine države u ratovima žele da koriste robote koji će moći da sami donose odluke. Biće programirani za borbu, ali će veštačka inteligencija odlučivati o metama napada, pri čemu uvek postoji mogućnost da se takvi roboti okrenu protiv svojih vojnika, odnosno napadnu civile. Onda se logično postavlja pitanje ko bi odgovarao za te žrtve. Zato brojni naučnici i stručnjaci za robotiku alarmantno upozoravaju na razvoj takozvanih robota ubica.

Jedna od zemalja koja razvija takve robote je i Rusija, ali osim robota ubica, oni razvijaju i druge robote koje će koristiti u vojne svrhe. Prema pisanju novinske agencije Interfaks, Rusija će uskoro početi veliko testiranje takvih robota u regiji Astrakhan. Major Dmitrij Andrejev, predstavnik za strateške raketne snage Ministarstva odbrane Rusije, naveo je da su pripreme za testiranje u završnoj fazi. Trenutno razvijaju robote koji izgledaju poput malih tenkova i kojima će (na daljinu) upravljati ljudi, ali buduće generacije ovih vojnih robota biće mnogo naprednije i opasnije.

Roboti su teški 900 kilograma, mogu da dostignu brzinu od 45 kilometara na čas i "rade" 10 sati, dok u režimu mirovanja mogu da izdrže i nedelju dana.

  Ovo je samo prva faza velikog vojnog plana Rusije prema kome do 2020. godine žele da razviju robote koji bi trebalo da štitite njihove baze za lansiranje interkontinentalnih projektila!

Iz Ministarstva obrane Rusije su još ranije istakli su roboti njihov glavni vojni prioritet i do 2025. godine žele da počnu da koriste "napredne vojne robote". Oni će služiti za zaštitu državnih granica, ali i za potencijalno preduzimanje akcija na nekim udaljenim područjima koja nisu idealna za slanje klasičnih vojnih trupa poput Arktika.

Osim Rusije, nije tajna da ovakve vojne robote razvijaju i zemlje poput Sjedinjenih američkih država, Francuske i Izraela te bi ratovi u budućnosti mogli da izgledaju potpuno drugačije i u njima će dominirati bespilotne letelice i vojni roboti, a možda i "roboti ubice".

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA