Pokreće se sajber radar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokreće se sajber radar

Poznata antivirus kompanija pokreće onlajn servis koji spaja sve dostupne informacije o najsofisticiranijim sajber kampanjama.

  Izvor: Promo.

Kako složene operacije sve češće postaju osobenost savremenog sajber kriminala, kompanija Kaspersky Lab pokreće onlajn servis koji spaja sve dostupne informacije o najsofisticiranijim sajber kampanjama.

Interaktivni projekat Knjiga ciljanih sajber napada prikazuje istraživanje i analizu poznatog globalnog istraživačkog i analitičkog tima kompanije.

"Pre četiri godine smo mogli da ciljane napade posmatramo kao izuzetke, ali danas istražujemo sve više ovakvih incidenata svake godine. Više nisu u pitanju jedinstveni događaji i zahtevaju posebnu pažnju. Zato pokrećemo ovaj novi onlajn servis, Želimo da prikažemo domet sofisticiranih sajber kampanja i pružimo sredstva za procenu njihovog rasta i domašaja. Samo u 2014. godini, zabeležili smo više od 4.400 žrtava ciljanih napada u poslovnom sektoru”, kaže Aleksandar Gostev, glavni stručnjak za istraživanje bezbednosti u kompaniji Kaspersky Lab.

Trenutno portfolio tima sadrži rezultate višegodišnjeg istraživanja o 29 velikih ciljanih napada, obuhvatajući i kampanje visokog profila kao što su Regin, Darkhotel, Cloud Atlas i druge. Pomoću novog servisa, korisnici mogu da istraže veze između pretnji kao i njihove trendove i uticaj, ili da ispitaju ponašanje određenih pretnji.

Svaki sajber napad je prikazan na vremenskoj liniji u obliku broda - što je veći brod, to je duže napad aktivan. Trag iza broda prikazuje vreme od otrkivanja prvih uzoraka zloćudnih softvera do objavljivanja rezultata istraživačkog projekta. Intenzitet boje pokazuje broj žrtava.

Servis omogućava da budu viđene veze između različitih sajber kampanja i budu dobijene detaljne informacije o svakoj od njih, uključujući geografiju infekcija, način na koji se širio zlonamerni softver, koje su mete sajber kriminalaca i specifičnosti svakog napada. Odgovarajući filter sortira napade kategorije, omogućavajući da se izdvoje, na primer, pretnje koje su imale za cilj informacije o privatnim preduzećima u određenoj zemlji korišćenjem određenih tehnika.

Pratite nas i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA