Alibaba dolazi u Srbiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Alibaba dolazi u Srbiju

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Kina namerava da otvori centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolini, iz kog bi se pokrivao ceo region jugoistočne Evrope i povećala sigurnost kupaca u kvalitet robe i pouzdane isporuke.

Najpoznatiji svetski sistem elektronskog poslovanja Alibaba uskoro će se i praktično pozicionirati u Srbiji, najavljeno je krajem novembra u Privrednoj komori Beograda.

Na sastanku o mogućnostima i perspektivama elektronskog poslovanja sa Kinom ocenjeno je da takav vid poslovanja predstavlja budućnost i da bi već sada trebalo stvoriti institucionalne temelje za njegovo širenje.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić, izjavio je da elektronsko poslovanje sa Kinom nije pod kontrolom države, jer je to privatna inicijativa, ali da postoji interes da se u ovaj sistem uključe i preduzeća iz Srbije, saopšteno je iz poslovne asosijacije beogradskih privrednika. "Rizike u elektronskom poslovanju potrebno je svesti na najamanju moguću meru. Očekujemo da ćemo kroz različite forme edukacije učiniti sve da se rizici za privrednike svedu na najmanju moguću meru kako bi bilo što manje prevarenih ljudi sa obe strane", rekao je on.

Krstić je najavio da će komorski sistem Srbije dati podršku predstojećem samitu sa Kinom u Beogradu u decembru organizovanjem Biznis foruma, koji će okupiti privrednike iz svih oblasti.

Ekonomski savetnik ambasade Kine u Beogradu Džu Lianći rekao je da Kina namerava da otvori centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolini, iz kog bi se pokrivao ceo region jugoistočne Evrope, u čemu očekuje institucionalnu podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda.

U ovom centru bili bi izloženi uzorci robe koja bi mogla da se preuzme odmah u manjim količinama, a u većim da se naruči preko interneta, objasnio je on. Precizirao je da bi se u ovom centru pravili kupoprodajni ugovori, a plaćanje obavljalo preko trećeg pravnog lica kao garanta koji bi novac prosleđivao dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi se eliminisali rizici.

Kineski predstavnik je, takođe, naglasio da se kompanija Alibaba sada nalazi i na berzi i da je rekord u elektronskom prometu robe u Kini oboren 11. novembra kada je premašio nekoliko desetina miliona juana, a 90 odsto kupovina na ovaj način su obavile žene.

Da li ste nekada kupovali na Alibabi, kakva su vaša iskustva? Čekamo komentare ispod vesti i na našoj Facebook stranici.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi