Zašto osnivač Facebooka uči kineski | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto osnivač Facebooka uči kineski

Iako tvrdi da je to zbog toga što voli izazove, pa i zbog toga što je oženio devojku čiji koreni pripadaju toj zemlji, istina je da Mark, zapravo, pokušava da “ugura” Fejs u Kinu na sve načine, pa i učenjem kineskog!

  Izvor: AP Photo/Manu Fernandez

Suosnivač društvene mreže Facebook Mark Zakerberg (30) održao je na kineskom jeziku polusatni govor u prepunoj sali prestižnog kineskog univerziteta Cingua, a studenti su njegovo obraćanje pozdravili aplauzom.

Facebook je zabranjen u Kini, podsetila je agencija AFP, koja je dodala da je Zakerberg svojim govorom na kineskom očigledno hteo da osvoji "srca i umove" u Pekingu. Zakerberg je govorio o različitim temama, uključujući njegovu filozofiju osnivanja kompanije, njegove poglede na kineske inovacije, ali je izneo i neke lične stvari, kao što su omiljene boje, omiljeno kinesko jelo i kinesko-američka porodica njegove supruge Prisile Čan. "Želim da studiram kinesku kulturu", rekao je Zakerberg, koji je naveo da mu "učenje jezika pomaže da uči o kulturi".

"Zato, pokušavam da naučim jezik. Takođe, ja volim izazove", istakao je Zakerberg. "Veoma je teško razvijati kompaniju. Mnoge stvari ne idu glatko. Morate da donosite neke teške odluke. Možda ćete morati da otpustite neke ljude", rekao je Zakerberg. "Ako ne verujete u vašu misiju, vrlo lako se odustaje. Mnogi osnivači odustaju. Ali, ne i najbolji", istakao je suosnivač Facebook kompanije.

Facebook nije dostupan u Kini od 2009. godine kao ni druge velike svetske društvene mreže kao što su Twitter, YouTube i Instagram, koje se nalaze na crnoj listi Komunističke partije Kine. Uprkos tim merama, mnoge kineske državne novinske organizacije i vladina tela održavaju naloge na društvenim mrežama, a zvaničnici kompanije Facebook često borave u Pekingu, učestvuju u radu konferencija posvećenih tehnici i sastaju se sa biznismenima i zvaničnicima vlade.

Osnivač Facebooka boravio je u Kini već četiri puta, a sredinom oktobra imenovan je za člana savetodavnog odbora u školi za ekonomiju i menadžment Univerziteta Cingua, što je, korak dalje u jačanju odnosa kompanije sa Kinom, navela je francuska agencija.

Pratite nas i na Facebooku, čekamo vaše komentare!

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi