Microsoft najavio Windows 10: Evo šta je novo! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft najavio Windows 10: Evo šta je novo!

Novi Windows 10 u Technical Preview Demo verziji prikazan je premijerno, a na prvim testovima očekuje se već 1. oktobra. Pogledajte šta sve novo Windows 10 donosi!

 Izvor: Promo.

Poslednja verzija Windows operativnog sistema, Windows 8/8.1, donela je mlak uspeh Microsoftu i kompanija je poslušala korisnike - ispravila je ono što je loše, ispeglala što nije radilo i sad je Windows spreman za novu priču, i to pod novim imenom Windows 10!

U vrlo odabranom društvu, bez video prenosa Microsoft je predstavio novi operativni sistem, koji je odmah mogao i da se isproba nakon prezentacije na različitim tipovima demo mašina.

Novi Windows i sve o njemu predstavio je Teri Majerson, koji je događaj otvorio rečima da danas Windows koristi preko milijardu i po ljudi, a nakon ovog dana koristiće ga još više! Prema rečima šefa Microsofta zaduženog za Windows stvari su morale da se menjaju iz temelja, kako bi se Windows izgradio za mobilne platforme i cloud, pre svega.

Demonstraciju novih Windows 10 funkcija izveo je Džo Belfiore, kojeg smo poslednji put videli tokom premijere Windows Phone 8.1 sistema za mobilne i naglasio da je sve što ćemo videti u vrlo ranoj fazi razvoja.

Windows konačno postaje jedna platforma za sve uređaje i ova, kao i sledeće verzije operativnog sistema doneće unifikaciju svih opcija sistema, kako na računarima (desktop i osetljivim na dodir), tako i na hibridnim i tablet uređajima, ali i na mobilnim telefonima i Xbox konzoli. Windows Phone ostaje bez "Phone" odrednice i uskoro će se zvati samo Windows.

Što se rasporeda dolaska na tržište tiče, 1. oktobra nas očekuje "Windows Insider Program" za testiranje laptop i desktop OS-a za sve korisnike, pred kraj godine svi korisnici će ponovo dobiti priliku da isprobaju Windows 10 kroz novu javnu "preview" verziju, a programeri će ga ponovo dobiti na "zatezanje" na proleće.

Prvi uređaji sa novim Windowsom X pojaviće se tokom leta 2015. godine.

Šta je novo u Windowsu 10, evo najvećih i najznačajnijih poboljšanja.

Vraća se Start Meni
To je novi Start Meni, koji će sadržati sve uobičajene opcije sa Windowsa 7, recimo, ali će imati dodatni odeljak sa Live Tile pločicama, koje će korisnika informisati u realnom vremenu o dešavanjima u aplikacijama i na računaru. Start Meni donosi PC Settings prečicu, kao i Documents, Pictures, Jump List, odeljak sa najčešće korišćenim aplikacijama, kao i novu Search opciju, koja zadati pojam traži u okviru aplikacija, Windows Stora, programa, fajlova i na internetu. Ubačeno je i pinovanje, koje je poznato sa Windows 7 sistema.

VideoWindows 10

Rad sa Live Tiles pločicama biće podržan kao i na sadašnjim Windows 8/8.1 računarima, uključujući veličine i eventualno boje. Takođe, podešavanje veličine Start Menija biće podržano u Windowsu 10.

U Start Meniju su ponovo opcije za gašenje računara, promenu korisnika i resetovanje.

Aplikacije u prozorima
Prozori se vraćaju u Windows10, za sve aplikacije, uključujući i one iz prodavnice aplikacija, koje su se do sada otvarale preko celog ekrana. Svi prozori imaće podesivu veličinu i oblik, kao i opcije za gašenje, smanjivanje i proširivanje na pun ekran. Ova novost važiće kako za desktop, tako i za tablet i "touch" uređaje, ali i uređaje sa velikim ekranima (bilbordi).

Notifikacioni centar
Po ugledu na Windows Phone i Windows 10 dobija svoj Notifikacioni centar, u kojem će se prikazivati novosti i obaveštenja iz svih aplikacija, uključujući igre, Skype, Twitter, Facebook i druge, odakle će moći direktno da se skoči na aplikaciju ili da se izvrši neka od podržanih akcija.

Otvoren i zajednički razvoj

Microsoft je prikazao kontinuiranu posvećenost u zajedničkom radu sa korisnicima kako bi pomogao oblikovanju budućeg Windowsa uvođenjem Windows Insider programa (WIP). Windows insajderi mogu da se angažuju u dvosmernom dijalogu sa kompanijom, dajući povratne informacije o ranim verzijama proizvoda kroz razvojni ciklus. Program će uključivati različite načine angažovanja Windows insajdera za Microsoft uključujući i Windows feedback aplikaciju za deljenje sugestija i problema, kao i na Windows forumu Tehnički prikaz kroz interakciju sa Microsoft inženjerima i drugim insajderima. Više informacija o WIP programu i tehnički prikaz se mogu pronaći na OVOM LINKU.

Snap opcija
Ponovo ćemo koristiti i opciju automatskog "lepljenja" otvorenih aplikacija i prozora na desktopu, što će olakšati multitasking i poboljšati brzinu rada. Microsoft od testera očekuje da posebnu pažnju posvete Snap i Snap Fill opciji, kao i multitaskingu. Takođe, Microsoft je dosta radio na Snap Assist za lakše "snapovanje" više otvorenih aplikacija ili prozora i na opciji Corner Snap. Moguće je imati do četiri "slepljena" prozora na jednom ekranu/desktopu.

Task View dugme
Kako bi olakšao rad sa više otvorenih aplikacija Microsoft je u Windows 10 ubacio Task View taster, koji izlistava sve otvorene aplikacije. Odatle je moguće isključiti one aplikacije koje vam više nisu potrebne i odabrati neku od aplikacija koja radi u pozadini i preći na nju.

Više desktop ekrana
Kao što smo i najavljivali Windows 10 stiže sa odrškom za rad sa više desktop ekrana. Na njima lakše može da se organizuje sadržaj, pa tako na jednom desktopu možemo voditi beleke i pisati tekst, na drugom obrađivati slike, na trećem pratiti Twitter i društvene mreže, dok na četvrtom može da se pušta muzika utd. Prelaskom kursora miša u dnu ekrana, preko aktivnih desktopa, pojaviće se sadržaj svakog i korisnik će imati mogućnost da vidi šta se nalazi i radi na označenom desktopu.

Task Bar
Aplikacije koje su pokrenute na drugim desktipima imaće mali marker na dnu i jednim klikom na njega Windows će skočiti na aktivan desktop i aplikaciju koja je pokrenuta.

Alt Tab
Microsoft je poboljšao i Alt+Tab komandu, koja će omogućiti jasniji pregled i brže aktiviranje svih aplikacija i desktopa koji su pokrentuti, i to s jednog mesta.

Charm Bar
I
dalje tu, iako su mu predviđali "seču", i prilagođavaće se otvorenim aplikacijama i prozorima. Konačno je dodata i Ctrl+V opcija ("Paste", odnosno nalepljivanje kako su ga kod nas preveli) u Command Promptu, koji je unapređen i ispod haube.

Ovo je samo mali deo mogućnosti koje Windows 10 donosi, a duže opise očekujte uskoro, nakon prvih testova Windowsa 10. Za sada pogledajte našu Galeriju na Facebooku!.

Pratite nas na Facebooku i pošaljite nam komentare o novom Windowsu 10!

O cenama Windows 10 pisaćemo opširnije kada informacije budu dostupne.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi